Bramerc o presudi generalu: Pravda je izvršena, Mladić je bio simbol globalne nekažnjenosti

09.06.2021

05:18 >> 08:27

0

Bramerc o presudi generalu: Pravda je izvršena, Mladić je bio simbol globalne nekažnjenosti
ratko mladic hag2 - Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc ocenio je sinoć, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja se delimično odvija putem video-linka, da je “pravda izvršena”, nakon što je Ratko Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu.

– Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je danas postignuta – rekao je Bramerc, uz ocenu da je Mladić bio “simbol globalne nekažnjenosti”.

On je rekao i da želi da skrene pažnju na “veličanje ratnih zločinaca”, napominjući da neki tvrde da je Ratko Mladić heroj i negiraju zločine.

– U Crnoj Gori ministar pravde nedavno je negirao genocid u Srebrenici. U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj – rekao je Bramerc.

Prema njegovim rečima, veličanje zločinaca predstavlja poslednji akt genocida.

Serž Bramerc
Profimedia

On je rekao da u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija očekuje presudu u skorijoj budućnosti i da njegova kancelarija traži preostalih šest begunaca.

Bramerc je istakao da je njegova kancelarija zadovoljna presudom kojom je Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, ali i da su svesni rada koji ih još očekuje.

Pročitajte još

Naveo je da njegovu kancelariju i dalje čeka “bitan rad” na slučajevima mnogih Mladićevih saradnika koji, kako je rekao, i dalje čekaju da im se sudi za zločine, kao i drugih izvršilaca zločina u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Među prioritetima, kako je rekao, jeste i to da podrže nacionalne jurisdikcije da sude ratnim zločincima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike