Odjeci govora predsednika Vučića u SB UN: Pravo mesto da se poruči da Srbi nisu počinili genocid

10.06.2021

09:02 >> 12:49

0

To je bilo i pravo mesto da se poruči da Haški tribunal nikoga nije osudio za počinjene zločine nad Srbima

Odjeci govora predsednika Vučića u SB UN: Pravo mesto da se poruči da Srbi nisu počinili genocid
Copyright Aleksandar Vučić, rts printscreen

Sedica Saveta bezbednosti UN pravo je mesto da predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakne da srpski narod nije počinio genocid, već da su ratne zločine činili pojedinci koje je Srbija izručila Haškom tribunalu i da im se za to i sudi, ocenila je danas novinarka Ljiljana Smajlović.

Ističe da je to bilo i pravo mesto da se poruči da Haški tribunal nikoga nije osudio za počinjene zločine nad Srbima.

– To predsedniku daje neku vrstu moralnog stanovišta, jer on ide u teške pregovore sa kosovskim Albancima. Njegovu poziciju na neki način potkopava to što su svetski mediji ponovo puni ”Srbi počinili genocid”, tako da je ovo bila dobro iskorišćena prilika da se uspostavi to moralno dostojanstvo srpske strane – rekla je Smajlovićeva za Tanjug.

pročitajte još

Ukazala je i na to da nijedan pravnik, tužilac ili sudija nikada neće reći da je neki narod za nešto kriv, dok se u slučaju Srbije stalno u svetskoj javnosti ponavlja “srpske snage počinile masakr” ili “srpske snage počilne genocid”.

– To, naravno, šteti Srbiji. I hajde da se ne lažemo, niko ne pamti ime Radoslava Krstića, generala koji je prvi osuđen za genocid. Mnogi ljudi neće zapamtiti ni ime Ratka Mladića, ali su svi čuli da su Srbi počinili genocid. E ovde je Vučić imao priliku da kaže da Srbi nisu počinili nikakav zločni, već pojedinci, i mi smo te pojedince izručili, ali da Hag nikoga nije osudio što je počinio zločine nad Srbima – istakla je Smajlovićeva.

Za nju je, kaže, na sednici bilo iznenađenje što glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc nije napao Beograd zbog toga što se naš državni vrh ne slaže sa kvalifikacijom “genocida”.

– On je to najavljivao, a ovde se napadno uzdržao, čak je kritikovao ministra pravde u Crnoj Gori, pominjao Republiku Srpsku, ali Srbiju nije. Moguće zbog toga što je Aleksandar Vučić mogao da u svakom tenutku odgovori – kaže Smajlovićeva.

To je, ističe, pokazalo koliko je veoma važno što se naš predstavnik mogao obratiti na tom svetskom forumu, iako, dodaje, Srbija nema istu težinu kao Engleska, Amerika, Rusija ili Kina, ali je važno što se “srpski glas” čuo kako bi svi argumenti došli do izražaja.

Ističe i da je Sarajevo dalo priliku diplomati Svenu Alkalaju da se obrati, međutim, Smajlovićeva smatra da Sarajevo tim potezom sebi nije pomoglo.

rts printscreen

Ona dodaje da je Alkalajev potez zapravo omogućio predsedniku Srbije da kaže: “Ja sam obavešten da vi nemate saglasnost”, što, objašnjava, pokazuje da je BiH i dalje “disfunkcionalna” država, u kojoj ne mogu da se dogovore ni oko toga ko će da se pojavi u SB i šta će tu da kaže.

Smajlovićeva ukazuje i da je predsednik Vučić imao priliku da odgovori i hrvatskom predstavniku, što se, kako ocenjuje, isplatilo, jer je imao priliku da podseti na Jasenovac i da kaže da su Srbi koji su počinili ratne zločine osuđeni, a da za zločine nad Srbima niko od Bošnjaka i Hrvata nije osuđen.

Primećuje i da su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u svojim reagovanjim na društvenim mrežama na presudu Mladiću koristili hešteg “masakr” u Srebrenici, a ne “genocid”.

– To je izraz koji i ja koristim i koji smatram adekvatnim. Oni su izbegavali da koriste reč ”genocid”, koja je nabijena i oko koje se lome politička koplja – kazala je Smajlovićeva, i dodala da to ne znači da se oni slažu sa Srbijom da se nije desio genocid, ali poručuju da neće tu reč da uvlače u političke odnose sa našom zemljom.

– Za Srbiju je to dobra vest – zaključila je Smajlovićeva.

Vulin: Predsednik Vučić nas je učinio ponosnim

– Predsednik Vučić je na sednici SB UN govorio u ime svih Srba, kao predsednik svih Srba. Rekao je istinu o stradanju našeg naroda, ali i licemerju onih koji o Srbima sude – ocenio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

– Oni su držali govore, naš predsednik im je održao lekciju, i ne samo lekciju iz istorije, već lekciju o ljudskom dostojanstvu – izjavio je ministar Vulin.

Na sednici SB UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na sednici su izveštaj o radu Mehanizma podneli predsednik suda Karmel Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

Ađijus je pohvalio izricanje presude Ratku Mladiću i rekao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.

Bramerc je rekao da je “pravda” izvršena, nakon što je Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

– Podsećam vas da je Republika Srbija Tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji – kazao je, između ostalog, predsednik Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike