Pukovnik Šljivančanin strahuje za Mladića: Mudžahedini jedva čekaju da mu se osvete

12.06.2021

21:12 >> 08:51

0

Mladićev bivši cimer iz haškog pritvora Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji, kaže da strahuje da bi nekadašnji komandant VRS mogao da završi u

Pukovnik Šljivančanin strahuje za Mladića: Mudžahedini jedva čekaju da mu se osvete
ratko maldic haG1 - Copyright Profimedia

Gde bi nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić mogao da izdržava kaznu doživotne robije još uvek nije poznato, jer haški sud tu odluku još nije doneo, ali su velike šanse da to bude u nekom od ozloglašenih zatvora u Velikoj Britaniji.

Mladićev bivši cimer iz haškog pritvora Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji, kaže da strahuje da bi nekadašnji komandant VRS mogao da završi baš u Engleskoj, što bi, kako ocenjuje, bilo strašno budući da su „puni mudžahedina, koji jedva čekaju da se svete ljudima poput njega“.

– Oni (Hag) su moć, sila, biraju koga će gde i kada, imaju one na koje su se okomili, ništa ne može da se uradi. To je veliko licemerje posle svega što se desilo sa generalom Krstićem, kog su pokušali da ubiju. Takođe su mi i sveštenici koji obilaze zatvorenike svašta pričali godinama unazad šta se ljudima tamo dešava, šta im sve rade. Pa tamo su sve mudžahedini, koji su ogorčeni na sve ljude koji su učestvovali u sukobima na prostoru BiH i koji jedva čekaju da se svete. Zaista se nadam da će, ukoliko odluče da ga šalju u Englesku, on uložiti prigovor i da će ga uvažiti – kaže Šljivančanin.

Nečuven potez poslanika: Traže rezoluciju o genocidu

Nakon presude Mladiću za navodni genocid u Srebrenici, usledio je nečuveni potez nekoliko poslanika Skupštine Srbije. Naime, poslanici Enis Imamović, Šaip Kamberi, Selma Kučević, Nadije Bećiri, Mirsad Hodžić i Arđend Bajrami podneli su parlamentu Predlog rezolucije genocida u Srebrenici. Traže, između ostalog, „najoštrije osuđivanje genocida u Srebrenici“, te „osuđivanje svakog poricanja“ ovog zločina…

Dodaje da se s Mladićem nije čuo nakon izricanja presude.

– Redovno sam pak u kontaktu sa njegovim sinom Darkom. I njega mi je žao i cele Mladićeve porodice, kao i svih časnih boraca na koje je bačena ljaga – ističe Šljivančanin.

On se setio i vremena koje je proveo s Mladićem u Hagu.

– Prvi sam ga dočekao u Hagu, doveli su ga baš u moje odeljenje, koje je pritom imalo najgori sastav ljudi. Ipak, prvi ručak sam mu spremio. Naime, tamo smo već bili organizovani i taj dan sam sa dvojicom pravio hranu – čorbu od pilećeg mesa, pohovanu piletinu, pržene krompiriće i zelenu salatu. Kada smo završili, rekao sam da prvo odvojimo za Mladića obrok, a onda da mi među sobom podelimo ostatak. Iako je jedan od njih bio Hrvat i nije mu baš bilo pravo, pristao je na taj moj zahtev – prisetio se Šljivančanin.

Pročitajte još:

Seća se i da je Mladić po dolasku u Hag bio u lošem stanju.

– Doveli su ga bolesnog, nije mogao da pomeri desnu ruku i psihički nije bio stabilan. Pitao me je hoću li mu dati mog advokata i, naravno, bio je s njim na razgovoru, a ja sam ga hrabrio i govorio mu da ne klone duhom, već da brani svoju čast pred sudom – kaže Šljivančanin.

Strašna tortura: Generala Krstića pokušali da ubiju

l Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić nedavno je prebačen u Britaniju na odsluženje zatvorske kazne. Pravnici su tada apelovali da je to loša odluka jer je 80 odsto zatvorenika u tamošnjim zatvorima muslimanske veroispovesti. Podsećali su i na slučaj generala Radislava Krstića, koga su muslimani pokušali da ubiju u zatvoru – da ga zakolju nekim malim nožićima i žiletima, ali je pukom srećom naišao stražar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike