Lajčak posle dijaloga u Briselu: "Sastanak nije bio lak, ali je bitno da se dogodio"

15.06.2021

13:16

0

Autor: A. B.

Lajčak je u obraćanju nakon sastanka istakao važnost normalizacije odnosa i nastavak pregovora

Lajčak posle dijaloga u Briselu: "Sastanak nije bio lak, ali je bitno da se dogodio"
Miroslav Lajčak, ec.europa.eu printscreen

U Briselu je održan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na kom su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Prisutni su takođe bili šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Pročitajte još:

Lajčak je u obraćanju nakon sastanka istakao važnost normalizacije odnosa, ali da sastanak nije bio lak.

– Ovo je bio prvi od sastanaka sa Aljbinom Kurtijem kao premijera Kosova. I nije bio lak. Ali je bitno da se dogodio. Dvojica lidera su izneli stavove i želje obe strane. Ono što je bitno za EU jeste to da su obojica potvrdila da su spremna da rade na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine – rekao je Miroslav Lajčak.

Specijalni predstavnik EU potvrdio je da će se dijalog nastaviti pre kraja narednog meseca.

– Proces dijaloga će se nastaviti pre kraja jula, a građani imaju velika očekivanja u pogledu dogovora i normalizacije odnosa na teritoriji Kosova i Metohije – dodao je Lajčak.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio zadovoljan ponašanjem Aljbina Kurtija na sastanku.

Aleksandar Vučić, Printscreen/EEAS

– Albanci ne žele da razgovaraju o zajednici srpskih opština. Traže kada ćemo da priznamo kosovsku nezavisnost. Ono što je Kurti danas uradio je način da se dijalog završi. On samo traži da priznamo nezavisnost što se nikada neće desiti. Takođe je bitno istaći da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su potpisali i hoće da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo.

– Ljudi ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao. Nikakve veze sa realnošću i odgovornošću. Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Čovek je došao da kaže: Došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio : “Nikad” i onda se on detonirao – istakao je predsednik Srbije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti