Grad podnosi krivičnu prijavu za korupciju tokom izgradnje Mosta na Adi, evo šta se navodi u njoj

13.12.2020

19:26

0

Krivična prijava će biti predata Tužilaštvu za organizovani kriminal

Grad podnosi krivičnu prijavu za korupciju tokom izgradnje Mosta na Adi, evo šta se navodi u njoj
Copyright Profimedia

Nakon pisanja medija o malverzacijama i nepravilnostima tokom izgradnje Mosta na Adi, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će Grad Beograd podneti krivičnu prijavu protiv NN lica kako bi tužilaštvo utvrdilo ko je sve bio umešan u korupciju u vezi sa izgradnjom Mosta na Adi.

Informer je došao do krivične prijave koja će biti predata Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, NN lica iz privrednog društva SEAL COMMERCIALS S.A. iz Grčke tokom 2007. ili 2008. godine, podstrekli su takođe nepoznata lica, koja su odlučivala na tenderu o izboru izvođača radova za izgradnju Mosta na Adi, u Beogradu, na zloupotrebu službenog položaja kroz favorizovanje konkretnog ponuđača na tenderu, za šta su imala neposredan finansijski interes u vidu prethodno ugovorene provizije sa konzorcijumom čiji lider je bilo privredno društvo PORR iz Austrije. Nakon toga su NN lica koja su neposredno ili posredno odlučivala o izboru ponuđača, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja u postupku izbora najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju Mosta na Adi u Beogradu, izborom upravo imenovanog ponuđača – kompanije PORR iz Austrije, pribavila imovinsku korist privrednom društvu SEAL COMMERCIALS S.A. iz Grčke (a eventualno i sebi lično), u iznosu od najmanje 2.491.506,84 evra, navodi se u krivičnoj prijavi u koju je Informer imao uvid.

Time je izvršeno krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju.

Podnosilac krivične prijave, navodi se dalje, došao je nedavno u posed Sporazuma od 21. oktobra 2008. godine, sačinjenog na engleskom jeziku, potpisanog od privrednog društva PORR Technobau und Umwelt AG iz Austrije i privrednog društva SCT d.d. iz Slovenije, odnosno između dve članice konzorcijuma koji je na tenderu dobio posao izgradnje Mosta na Adi u Beogradu u aprilu 2008. godine.

U Sporazumu je konstatovano da je 30. juna 2007. godine privredno društvo PORR zaključilo ugovor sa grčkim privrednim društvom SEAL COMMERCIALS S.A., kojim je ugovoreno plaćanje novčane provizije privrednom društvu SEAL, u slučaju da se ugovor o izgradnji novog Mosta na Savi u Beogradu dodeli konzorcijumu čije je lider privredno društvo PORR.

Nadalje, ovim internim sporazumom između privrednog društva PORR i privrednog društva SCT ustanovljena je obaveza privrednog društva SCT da snosi troškove plaćanja navedene provizije privrednom društvu SEAL iz Grčke, zajedno sa društvom PORR, u međusobno jednakim delovima.

U prijavi se dalje navodi da iz priložene dokumentacije proizlazi da je PORR 22. avgusta 2008. godine, nakon dobijanja posla izgradnje mosta, uplatio privrednom društvu SEAL iz Grčke iznos od 2.491.506,84 evra. Takođe, uvidom u pomenuti bankarski izvod o izvršenom plaćanju, utvrđeno je da je osnov plaćanja “prvi deo provizije”, iz čega jasno i nedvosmisleno sledi da je reč o ispunjenju obaveze privrednog društva PORR prema privrednom društvu SEAL, propisane Ugovorom o proviziji od 30. juna 2007. godine, a koji podnosilac krivične prijave ne poseduje.

U prijavi se zaključuje da je predmetna isplata izvršena na ime posredničke provizije, a u vezi sa uspešno ispunjenim obećanjem da će se dobiti posao oko izgradnje Mosta na Adi.

Podnosilac krivične prijave nema dokaze, ali osnovano pretpostavlja da su i ostala plaćanja izvršena, ali kako “ne poseduje mehanizme kojima bi pribavio dokaze za isto”, predlaže da nadležni organi službenim putem pribave sve neophodne dokaze o eventualnim daljim plaćanjima po ovom osnovu.

Podnosilac krivične prijave ukazuje i na to da se u Sporazumu ne navodi ko je zakonski zastupnik privrednog društva, nije naveden matični broj društva, niti poreski identifikacioni broj. Takođe, pretragom registra privrednih društava u Grčkoj, utvrđeno je da to privredno društvo ne postoji, što osnovano ukazuje na to da je predmetnom društvu promenjeno poslovno ime, ili je isto brisano iz registra, a što se bez matičnog broja ili poreskog identifikacionog broja ne može utvrditi. Iz tog razloga, kontaktiran je registar privrednih društava u Grčkoj, ali do dana podnošenja krivične prijave, od navedenog registra tražene informacije nisu dobijene. Stoga, podnosilac krivične prijave predlaže da se postupajuće tužilaštvo službenim putem obrati nadležnim organima Grčke radi dobijanja sveobuhvatnih podataka, neophodnih za vođenje postupka.

Podnosilac prijave navodi i da je pretragom interneta došao do saznanja da je napred navedeno privredno društvo bilo registrovano za trgovinu duvanom, a da su telefoni trajno isključeni, što budi sumnju da se radilo o društvu jednokratno osnovanom sa ciljem da se stekne imovinska korist naplatom provizije od “preporučenog” i potom izabranog ponuđača.

Dodaje se i da je u Panami postojalo registrovano privredno društvo pod gotovo identičnim nazivom SEAL COMMERCIAL S.A. sa matičnim brojem: 287515, koje je osnovano 23. maja 1994. godine, a prema dostupnim podacima isto je ugašeno 2019. odnosno 2020. godine. U predmetnom društvu odgovorna lica – direktori su bili Rajičić Rajan, Rajičić Lara i Komatina Ivana, za koje se pretpostavlja da su naši državljani, dok je poslove pravnog zastupnika obavljala kancelarija “FRANCO & FRANCO”. Za Rajičić Rajana, navodi podnosilac prijave, postoje neformalna saznanja da je jedno vreme živeo u Grčkoj.

Na osnovu navedenog može da se pretpostavi da je privredno društvo SEAL COMMERCIAL S.A. iz Paname bilo osnivač privrednog društva SEAL COMMERCIALS S.A. iz Grčke.

Podnosilac krivične prijave predlaže da Tužilaštvo postupi po podnetoj krivičnoj prijavi, donese naredbu o sprovođenju istrage i sprovede predložene i druge dokazne radnje koje smatra potrebnim, a sve radi prikupljanja dokazne građe u cilju podizanja odgovarajućeg optužnog akta nadležnom sudu. U prijavi se ukazuje na odredbu člana 282 Zakonika o krivičnom postupku, kojom je propisano da ako javni tužilac iz same krivične prijave ne može da oceni da li su verovatni navodi prijave ili ako podaci u prijavi ne pružaju dovoljno osnova da može odlučiti da li će sprovesti istragu, javni tužilac može sam prikupiti potrebne podatke, pozivati građane u cilju prikupljanja obaveštenja od istih, odnosno podneti zahtev državnim i drugim organima i pravnim licima da mu pruže potrebna obaveštenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike