Plamen "Večne vatre" iz Kremlja na putu ka Srbiji

14.12.2020

17:05 >> 19:33

0

Autor: A. B.

Svečanosti u Beogradu prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

Plamen "Večne vatre" iz Kremlja na putu ka Srbiji
Pixabay/Peggy_Marco

Sa Groba neznanog vojnika u Kremlju u Moskvi danas je na svečanoj ceremoniji uzet plamen “Večne vatre”, koji će sutra specijalnim avionom Ministarstva odbrane Rusije biti prenet u Srbiju.

Uz učešće počasne straže i vojnog orkestra, plamen je prenet u kandilo u kojem će biti otpremljen u Srbiju, a učesnici ceremonije položili su cveće na Grob neznanog vojnika.

Prva “Večna vatra” u Srbiji biće upaljena sutra tokom svečanosti pored istoimene skulpturne i arhitektonske kompozicije na Spomeniku oslobodiocima Beograda.

Svečanosti u Beogradu prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Za Srbe je to važno. Oni pamte i cene te koji su tada oslobodili Jugoslaviju, Balkan – rekao je šef Rošotrudničestva Jevgenij Primakov u Moskvi tokom ceremonije uzimanja plamena i dodao da će za održavanje “Večne vatre” u Beogradu biti zadužen Ruski dom.

Pixabay/Image by Artur Janas

Predsednik Ruskog istorijskog društva Sergej Nariškin, koji je takođe učestvovao u svečanoj ceremoniji, kazao je da je to simbol bratstva ruskog i srpskog naroda, prenosi TAŠ.

– Danas uzimamo plamen ”Večne vatre” sa Groba neznanog vojnika, a sutra će biti prenesen u Beograd na spomenik oslobodiocima glavnog grada nekadašnje Jugoslavije. Taj simbolični čin označava vekovno bratstvo naša dva naroda, zasnovano na zajedničkoj istoriji, veri i bogatoj kulturnoj tradiciji – rekao je Nariškin.

Lavrov dolazi u Beograd: Srpski predsednik sutra razgovara sa ruskim šefom diplomatije
Potvrđena optužnica protiv Gucatija i Haradinaja!

Nariškin, koji je i direktor ruske Spoljne obaveštajne službe, naglasio je da je srpski narod podneo najveće gubitke na ovom području u Drugom svetskom ratu, kao rezultat politike genocida koju su vodili Hitlerovi ljudi.

On je, kako prenosi RTRS, podsetio da se ove godine obeležava 75 godina od pobede antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu i da je presudnu ulogu u toj pobedi imala Crvena armija i sovjetski narod.

Predsednika Rusije za međunarodnu saradnju u oblasti kulture Mihail Švidkoj napomenuo je da, s obzirom na to da danas istorija postaje predmet političke manipulacije, prenos “Večne vatre” u Srbiju nije samo simboličan čin, već i podsećanje na to da su se zajedno sa jugoslovenskom oslobodilačkom armijom borili i sovjetski građani.

– Smatram da će proći politizacija istorije. Na kraju će postati jasno ko je ko – rekao je Švidkoj.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti