Otkriven spomenik žrtvama ustaškog zločina u Donoj Suvaji

15.08.2021

18:28 >> 11:28

0

Autor: M. I.

Zločin u Donjoj Suvaji jedan je od prvih masovnih ustaških zločina nad ženama i decom

Otkriven spomenik žrtvama ustaškog zločina u Donoj Suvaji
Copyright Tanjug/HINA/Srpsko narodno vijeće

Srpsko narodno veće (SNV) danas je u Donoj Suvaji kod Srba, otkrilo spomenik za 290 žrtva ustaškog zločina počinjenog 1. jula 1941, a predsednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je “zločin u Donjoj Suvaji, Osredcima i Bubnju bio jedno veliko zlo, ali nažalost ne i jedino u Lici”.

pročitajte još:

– Dana 1. jula 1941. godine ustaše su, vođene Maksom Luburićem, surovo mučile i ubile žene, decu i starije meštane u Donjoj Suvaji. Ovaj spomenik podižemo na 80. godišnjicu, u znak sećanja na njihove živote i stravični smrtni čas, ali s verom u ideju pobede čoveka nad mržnjom – stoji na spomeniku, uz imena i prezimena 290 žrtava, prenosi Hina.

Zločin u Donjoj Suvaji jedan je od prvih masovnih ustaških zločina nad ženama i decom, nakon kojeg je usledila cela kampanja čišćenja Like, koja je u konačnici za reakciju imala i podizanje ustanka naroda Like, navodi se u saopštenju SNV.

Tanjug/HINA/Srpsko narodno vijeće

– Od 290 imena žrtava upisanih na spomeniku, većina su žene i deca, a ostali su bili nemoćni i starci. Ovaj zločin počinjen u vremenu od samo dva sata bio je prvi zločin te vrste u nizu zločina koji su mu prethodili (Gudovac, majski zločin u Glina, Veljun) i izdvaja se po tome što je Maks Luburić odlučio napraviti korak više, ne samo ubiti muškarce, već žene i decu, i to na najgori mogući način, klanjem i masakriranjem. Ovđ su se od 29. juna 1941. pa do pocetka jula primenjivale sve najgore metode, svi najgori postupci viđeni u ratovima, progoni i prisilna preseljenja stanovništva – rekao je Pupovac.

Zločin u Donjoj Suvaji, Osredcima i Bubnju bio je, kako je kazao, “jedno veliko zlo, nažalost ne i jedino u Lici, gde je nastao prvi ustaški logor smrti Jadovno, koji je u nepuna dva meseca trajanja odneo na desetine hiljada života”.

Tanjug/HINA/Srpsko narodno vijeće

Pupovac je izrazio zabrinutost jer Hrvatska “još ne zna da li da oduzme pravo građanstva, javne i službene upotrebe, ustaškom pozdravu ”ZDS” koji predstavlja najsramotniji pozdrav u hrvatskoj istoriji i najsramotniji izraz stremljenja hrvatskog naroda za svojom slobodom”.

– Taj pozdrav niti je bio, niti može biti, a niti jeste išta do simbola mržnje i zločina, jer se samo sa strašću mržnje moglo pobiti ovoliko čeljadi. Ovo nije bila ”tvornica smrti” kao kod nekih drugih naroda u 2. svetskom ratu, Donja Suvaja bio je strašan zločin iz mržnje, zločin istrebljenja – porucio je predsednik SNV-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike