U Skupštini povučen predlog autentičnog tumačenja tri zakona o bankarskim predmetima

05.07.2021

12:00

0

Advokati širom Srbije stupili su u jednodnevnu obustavu rada, u skladu sa odlukom Upravnog odbora AKS, a zbog negodovanja zbog najavljenog autentičnog tumače

U Skupštini povučen predlog autentičnog tumačenja tri zakona o bankarskim predmetima
Copyright A.K./ATAImages

Tri poslanika Skupštine Srbije, koja su podnela predlog za autentično tumačenje pojedinih odredbi tri zakona koja se vezuju za postupke zbog takozvanih bankarskih predmeta, povukli su svoj predlog.

O povlačenju predloga, Advokatska komora Srbije (AKS) je obaveštena nešto pre podneva i pozdravila je tu odluku, ali je odlučila da nastavi sa svojim aktivnostima, među kojima je i jednodnevna obustava rada advokature koja se sprovodi danas u celoj Srbiji, rekao je predsednik AKS Viktor Gostiljac na konferenciji za novinare u prostorijama AKS.

Prema njegovim rečima, postoji sumnja da “bankarski lobi” stoji iza predloga za autentično tumačenje Zakona o obligacionim odnosima (ZOO) , Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, jer nisu uspeli da postignu cilj kroz Nacrt izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP), a što je AKS sprečila kroz razgovore i sporazum sa Ministarstvom pravde.

Reč je o odredbama člana 1066. stav 2 ZOO, koji se tiče forme i sadržine ugovora o kreditu, odredbama člana 41. stav 1 i 2 i člana 43. stav 2 i 3 Zakona o zaštiti potrošača, koje se odnose na nepravične ugovorne odredbe i odredbama člana 17. stav 1 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji reguliše obaveštavanje korisnika u predugovornoj fazi.

Gostiljac je kazao da će advokatura nastaviti da prati da li će doći do novih pokušaja da se na neki drugi način izmene odredbe zakona na štetu građana, te da će uvek reagovati na pokušaj urušavanja pravnog poretka.

Ne ulazeći u pravo skupštine da donosi autentična tumačenja, predsenik AKS je ukazao da bi se kroz usvajanje autentičnog tumačenja pojedinih odredbi pomenutih zakona, od kojih se ZOO primenjuje već 43 godine, narušio princip podele vlasti.

Na ovaj bi način skupština, kao zakonodavac, preuzela ingerencije suda i to u vezi sa sudskim postupcima koji su u toku, a tiču se naplate troškova za obradu kredita, naveo je Gostiljac.

Pored toga, na ovaj način bi se derogirao pravni stav Vrohvnog kasacionog suda, koji je ukazao sudovima kako da postupaju u tim predmetima, koji su zatrpali beogradske sudove, rekao je predsednik AKS i kao treći razlog za protivljenje autentičnom tumačenju naveo da bi se narušio princip zabrane retroaktivnosti.

Ukoliko bi se usvojilo autentično tumačenje, koje ide u prilog banaka, građani bi nadalje gubili sporove protiv banaka povodom obrade kredita, nasuprot dosadašnjoj sudskoj praksi, dok bi banke bile u poziciji da traže ponavljanje pravosnažno okončanih postupaka, koji su završeni na njihovu štetu.

Rešenje problema, Gostiljcac vidi ili kroz odluku banaka da bez sudskog spora, oštećenim korisnicima isplate neosnovano naplaćene iznose za obradu kredita, ili kroz obavezujuće uputstvo Narodne banke Srbije.

On je istakao da advokatura takođe neće dozvoliti da se izigra sporazum koji je AKS zaključila sa Ministarstvom pravde, u vezi sa izradom Nacrta izmena i dopuna ZPP.

Napomenuo je da je AKS, iz protesta zbog najavljenog usvajanja autentičnog tumačenja, jutros otkazala svoje učešće na sastanku radne grupe za izradu Nacrta.

Advokati širom Srbije stupili su u jednodnevnu obustavu rada, u skladu sa odlukom Upravnog odbora AKS, a zbog negodovanja zbog najavljenog autentičnog tumačenja odredbi tri zakona koji se primenjuju mahom u tzv. bankarskim predmetima.

Pročitajte još

Tanjugu je u Višem sudu u Beogradu i Višem sudu u Novom Sadu potvrđeno da se suđenja odlažu zbog obustave rada advokata, a situacija je ista i u drugim sudovima.

Međutim, advokati će tokom dana, u skladu sa odlukom AKS, prisustvati saslušanjima u vezi sa predlozima za određivanje pritvora njihovim branjenicima, kao i u slučaju prijema rešenja o zadržavanju do 48 sati, kao i u predmetima gde se preduzimaju radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova i zaštite maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike