Postoji rizik da pobegne i da ometa postupak: Kadri Veselji ostaje u haškom pritvoru!

07.07.2021

13:05 >> 14:04

0

Autor: A. B.

Veselji bio je član direkcije tzv. OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe

Postoji rizik da pobegne i da ometa postupak: Kadri Veselji ostaje u haškom pritvoru!
scp-ks.org

Jednom od šefova nekadašnje paravojne formacije tzv. OVK, Kadriju Veseljiju, produžen je pritvor za još dva meseca, odlukom sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Prilikom redovne kontrole pritvora, sudija je zaključio da još postoje rizici da će Veseli pobeći, da će ometati napredak postupka ili počiniti dalja krivična dela protiv onih za koje se smatra da se protive OVK, uključujući i svedoke koji su pružili ili mogu da pruže dokaze u ovom slučaju.

Sudija je konstatovao i da ni uslovno puštanje na slobodu, pod uslovima koje bi sud odredio, ne bi bili dovoljni da se otklone navedeni rizici.

scp-ks.org

Kada su u pitanju ostala trojica optuženih u ovom slučaju Hašim Tači, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, sud još nije objavio odluke o njihovom pritvoru, mada su njihovi branioci tražili ukidanje, a tužilaštvo se tome protivilo.

Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe OVK.

On i ostala trojica su optuženi za teške zločine na Kosovu koje je počinila OVK.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Taci, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi