Završen sastanak Vučića i Lavrova: Srbija želi da sama brani svoju zemlju i svoje nebo

15.12.2020

16:51 >> 18:42

0

Autor: M. I.

Velika zahvalnost Rusiji i predsedniku Putinu na novčanoj pomoći oko izgradnje hrama Svetog Save, rekao je Vučić

Završen sastanak Vučića i Lavrova: Srbija želi da sama brani svoju zemlju i svoje nebo
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov sastali su se u Vili Mir. Posle sastanka oni su dali izjave za medije.

Sastanku prisustvuju i srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i ministar Nenad Popović.

18.05 – Odgovarajući na pitanje o gasu, Vučić je rekao da će Srbija “kupovati najbolji i najjeftiniji gas, nećemo plaćati reket nikome u svetu i plaćati duplo skuplje jer se to nekome u svetu sviđa”.

Tanjug/Tara Radovanović

– Ja sam ponosan na to što Srbija samostalno donosi svoje odluke i što ima snagu da ih sprovodi – rekao je Vučić.

17.56 – Vučić se osvrnuo i na diplomatski skandal Komšića i Džaferovića.

Pročitajte još: Mozaik u Hramu simbol duhovne bliskosti dvaju naroda: Lavrov pročitao pismo Putina srpskom narodu

– Ne bi imalo smisla da komentarišem ono što se dogodilo u Sarajevu, uvek je uvredljivo ne dočekati gosta na najbolji mogući način. Nije Lavrov taj koji ne poštuje suverenitet neke države, već su oni sami ti koji ne poštuju svoju državu. Umalo da budem ubijen u Srebrenici. Ponosan sam što Rusija ima veliku snagu da svaku odluku sprovodi u dela – odgovorio je predsednik i dodao da odavno neki zaboravljaju da su najstradalniji narod Srbi od svih jugoslovenskih narod – rekao je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanović

– Ja sam ponosan na to što Srbija samostalno donosi svoje odluke i što ima snagu da ih sprovodi – dodao je on.

17.44 – Lavrov: Pregovori su bili sadržajni, uspeli smo da razmotrimo čitavu lepezu naših osnosa. Potvrdili smo posvećenost dogovora koji su uspostavljeni. Potvrdili smo dogovore koji su postignuti između naših zemlja. Dijaloge političkih dimenzija, ali i ekonomskih. U junu ove godine na paradi kada smo ugostili predsednika Vučića, istakli smo da je Srbija važna, i da nećemo dozvoliti da bilo ko falsifikuje istoriju, da ništa ne bude izopšteno. Plamen je dopremljen iz Moskve sa groba Neznanog vojnika, a odali smo počast svima koji su dali svoje živote zarad mira novih generacija. Razmotrili smo danas i čitav spektar ključnih problema. Danas smo obišli Hram Svetog Save, prelepi hram i odali počast preminulom patrijarhu Irineju.

Tanjug/Tara Radovanović

17.35 – Vučić: Imamo zajedničku ulogu sa ruskom federacijom u odbrani istine u onome đto se zbivalo u Drugom svetskom ratu, rekao je predsednik.

Pročitajte još: Upaljena večna vatra: Lavrov sa Vučićem položio vence na grob patrijarha, pročitano pismo predsednika Putina srpskom narodu (FOTO)

On je dodao da ”ne treba biti posebno pametan pa primetiti da postoje različiti načini falsifikovanja istorije, kome ćemo se zajedno suprotsatviti”.

Tanjug/Tara Radovanović

– Velika zahvalnost Rusiji i predsedniku Putinu na novčanoj pomoći oko izgradnje hrama Svetog Save. Ovo je najlepši hram, i nisam bio u lepšem, a mi to ne bismo mogli da nije bilo Rusije – rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

Tanjug/Tara Radovanović

– Srbija je donela odluku da čuva svoju vojnu neutralnost i to sam rekao i pred ministrom Lavrovim. Srbija neće biti deo niakkavih blokova, Srbija želi da sama brani svoju zemlju i svoje nebo. Govorili smo i o stanju u regionu – rekao je predsednik Srbije i istakao da je izneo i svoju ličnu zabrinutost, ali i da će Srbija uvek mirnim putem rešavati probleme.

Srpski predsednik je istakao i da je veoma zadovoljan ovom posetom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike