Upaljena večna vatra: Lavrov sa Vučićem položio vence na grob patrijarha, pročitano pismo predsednika Putina srpskom narodu (FOTO)

15.12.2020

11:51 >> 17:01

0

Lavrov je u Beograd sleteo u 12.40, a na Aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je šef srpske diplomatije Nikola Selaković

Upaljena večna vatra: Lavrov sa Vučićem položio vence na grob patrijarha, pročitano pismo predsednika Putina srpskom narodu (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas u posetu Srbiji.

Lavrov je u Beograd sleteo u 12.40, a na Aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Prema planu posete, Lavrov prvo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvuje ceremoniji paljenja večne vatre i polaže vence na Spomenik “Večna vatra” na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, nakon čega je planirano obraćanje javnosti.

Zatim će obići Hram Svetog Save i položiti cveće na grob nedavno preminulog srpskog patrijarha Irineja, saopštila je Pres-služba predsednika.

Tanjug/Sava Radovanović

Tanjug/Sava Radovanović

Tanjug/Sava Radovanović

Tanjug/Sava Radovanović

Ministar Lavrov potom se obratio okupljenima i na samom početku zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na organizaciji ove ceremonije i što mu je ukazana čast da upali večnu vatru, te preneo pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina svim građanima Srbije.

– Danas, zahvaljujući doslednom stavu srpskog rukovodstva na čuvanju istorije i sećanja na pretke, večna vatra, jedna od ruskih svetinja, upaljena je u samom srcu srpske prestonice – rekao je Lavrov.

– Mi i naši srpski prijatelji kategorički ne prihvatamo bilo koje pokušaje da se oslobodilačka istorija Drugog svetskog rata podvrgne reviziji – poručio je Lavrov na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda.

– Današnji događaj je potvrda toga i još jednom zahvaljujem narodu Srbije u ime svih Rusa – poručio je Lavrov, u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Izrazio je, kako je rekao, veliku zahvalnost srpskim prijateljima, a pre svega predsedniku Vučiću na organizaciji ovog događaja, i preneo pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.

– Želim da vam prenesem najtoplije pozdrave i najbolje želje predsednika Putina – naveo je on.

Lavrov kaže da je juče u Moskvi održana ceremonija preuzimanja plamena večne vatre sa spomenka kod kremaljskih zidina i da je danas ta vatra u Beogradu.

Podseća da je pre 75 godina slomljen nacizam i zočinačka ideologija mržnje prema čoveku, koja je bila pretnja za čitavu civilizaciju.

– Naša zemlja je izdržala najveći udarac nemačke vojne mašinerije i dala najveći doprinos oslobađanju evropskog kontinenta od užasa nacizma. Sovjetski vojnici su se borili rame uz rame sa narodnooslobodilačkom vojskom Jugoslavije, juančki se borili i dali krv za slobodu i nezavisnost braće Slovena.

Tanjug/Sava Radovanović

Tanjug/Sava Radovanović

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kaže, takođe, da ovaj novi monumet u čast vojnika oslobodilaca smatraju simbolom duhovnog i istorijskog jedinstva Rusa i Srba, kao podsećanja na bratstvo po oružju i želju da se odbrane neprolazne vrednosti mira, života i pravednosti.

– To je naročito važno danas, kada se u nizu evropskih zemalja povećavaju nepošteni napori koji su usmereni na opravdavanje zločinaca i nacista i njihovih pristalica – naglasio je Lavrov.

Potom se prisutnima obratio Vladimir Medinski, pomoćnik predsednika Rusije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na ovom mestu leže oni koji su znali koja je cena reči “sloboda”.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da “večna vatra” u Beogradu, upaljena plamenom sa Groba neznanog junaka iz Moskve, treba večno da podseća na to da su srpski i ruski narod, privrženi slobodarskoj tradiciji, u Drugom svetskom ratu bili na istoj strani, strani prava, pravde i slobode.

– Danas stojimo na mestu na kojem leže oni koji su znali koliko može da košta reč sloboda, a koju su cenu naše slobode mirno prihvatili i platili je svojim životima, a da ništa zauzvrat nisu tražili – rekao je Vučić.

– Znali su čak da ni sećanje nije obavezno, da je moguće za slobodu umreti i biti zaboravljen, ali ih ni to nije sprečilo, niti im je smetalo da svoj život zamene za naš zivot i svoju budućnost za našu, i svoj poslednji dah za naše udisanje te slobode – istakao je predsednik.

– Nesebičnost njihovog čina i veličina žrtve ne zahtevaju samo pamćenje i pominjanje na obeležavanju godišnjice. Naš dug je mnogo veći, onoliko koliko je velika sloboda, i teži onoliko koliko teži svaki dan u toj slobodi – poručio je Vučić.

Kako je rekao, danas se vatra pali plamenom sa Groba neznanog junaka u Moskvi, na kojem piše: “Tvoje ime je nepoznato, a tvoje delo besmrtno”.

– Da večno podseća da su srpski i ruski narod privrženi slobodarskoj tradiciji u Drugom svetskom ratu, čiju smo 75-godišnjicu završetka dostojno obeležili, da smo bili na istoj strani prava, pravde i slobode – rekao je Vučić.

Istakao je da “Večna vatra” treba da podseća i na to da su Srbi i Rusi, težeći tome da svet bude bolje mesto za buduća pokolenja, kroz iskušenja dolazili do pobeda i gradili jake veze između dva bratska naroda.

– Da junačka dela predaka pamtimo uz poštovanje i zahvalnost – rekao je on.

Vučić je poručio da je danas zadatak da se borimo protiv prekrajanja istorije.

– Zato smo zahvalni predsedniku Vladimiru Putinu što je pokrenuo inicijativu borbe za istinu. Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode, mira i stabilnosti. Borićemo se da istina opstane – poručio je Vučcić.

On je kazao da Rusija uvek može da računa na Srbiju kao postojanog prijatelja.

– Neka nas ovaj plamen večno opominje da nemamo pravo ni na trenutak da zaboravimo, da znamo svakog dana koliko vredi ono što su nam ostavili oni zaboravljajući na sebe. Da ne prestajemo da cenimo njihovu žrtvu i ono što smo dobili. Da budemo dostojni tog herojskog čina i slobode, slobode koja ne može da bude predmet trgovine, koja košta koliko i naši životi i koja je osnovna mera naše budućnosti – podvukao je Vučić.

Istakao je da ovaj plamen nije samo njihova čast, već i naš podsetnik na obavezu koju imamo prema njima i sebi da ostanemo slobodni i da možemo u slobodi da ih se sećamo.

– Zato što kada izgubi slobodu, čovek izgubi pamćenje, izgubi sve. To nikada nećemo dozvoliti, pamtićemo ih u slobodi – rekao je on.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Tanjug/Dragan/Kujundžić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Tanjug/Zoran Žestić

Tanjug/Zoran Žestić

Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije i šef ruske diplomatije potom su položili vence na grob nedavno preminulog patrijarha srpskog Irineja, nakon čega su se obratili okupljenima.

– Dozvolite da ispunim počasnu misiju da pročitam pismo predsednika Putina u Hramu Svetog Save – rekao je Lavrov.

“Srdačno čestitam značajan događaj. Završetak radova na mozaiku. Podizanje ove crkve ujedinilo je više generacija srpskog naroda u znak sećanja na Svetog Savu, osnivača Srpske crkve, prosvetitelja… Izražavam iskreno saučešće zbog smrti patrijarha Irineja, koji je sahranjen u ovom hramu. Molim vas da prenesete iskrenu zahvalnost svima koji su doprineli izgradnji ovog hrama”, piše u pismu predsednika Rusije Vladimira Putina koje je pročitao Sergej Lavrov tokom obilaska Hrama.

Predsednik Srbije zatim je rekao da je uz pomoć ruskih prijatelja uspeo da u poslednjoj deceniji bude završen najveći deo radova.

– Poznajući patrijarha Irineja, on bi danas bio ponosan da je ovde sa vama, gospodine Lavrov, i divio bi se svemu što su uradili ruski majstori i umetnici. Mi danas vama i predsedniku Putinu kažemo jedno veliko hvala, ovo je i vaš hram. Ponosni smo što možemo da kažemo da imamo najlepši pravoslavni hram – poručio je Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije i šef ruske diplomatije razgovaraće u 16.30 u Vili “Mir”, a nakon sastanka planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika.

Ministari spoljnih poslova, Sergej Lavrov i Nikola Selaković, potpisali su danas Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije za 2021. i 2022. godinu.

Prethodno su dvojica ministara održali sastanak.

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Lavrov će se takođe sastati i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Tanjug/Strahinja Aćimović

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike