Novi pritisci na Srbiju: Madlen Olbrajt se uključuje u pregovore Beograd - Priština?

16.12.2020

07:26 >> 09:05

0

Nije važno šta Srbi misle o tome da li Madlen Olbrajt treba da bude uključena ili ne, ona će biti uključena, rekao je Server

Novi pritisci na Srbiju: Madlen Olbrajt se uključuje u pregovore Beograd - Priština?
Copyright Profimedia

Američki profesor Danijel Server najavio povratak bivše državne sekretarke SAD, koja je, osim po antisrpskim stavovima, poznata i kao veliki prijatelj Albanaca. I analitičari na Kosovu veruju da su šanse da bude uključena u dijalog velike, jer ima dobre odnose sa novoizabranim predsedniko SAD Džozefom Bajdenom.

Bivša državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt biće uključena u dijalog Beograda i Prištine kao predstavnik nove administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, najavio je Server.

Pročitajte još:

Olbrajtova ponovo napada Srbe: “Ispravno smo reagovali na Kosmetu i u BiH” 

Ko su članovi Bajdenove administracije? Jedan čovek za Srbiju sporan 

– Nije važno šta Srbi misle o tome da li Madlen Olbrajt treba da bude uključena ili ne. Ona će biti uključena. Bivša je državna sekretarka i važna je struja, ne toliko u Demokratskoj stranci, već u mislećem demokratskom svetu, delu demokratskog sveta koji misli o spoljnog politici. A i živela je u Srbiji, govori srpski. Mislim da bi to trebalo ceniti – rekao je Server za televiziju N1.

Server je kazao da razume da je mnogi Srbi neće ceniti jer je zagovarala učešće NATO u ratu posle propasti pregovora u Rambujeu.

– A i savršeno razumem kako se postavljaju prema meni, iako sam se ja protivio bombardovanju. Ipak, nije važno, ona će imati uticaja, ima zanimljive stvari da kaže – naveo je Server.

Dodao je da zna da u Beograd nije dobrodošao niko od istaknutih učesnika prošlonedeljne sednice Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD, na kojoj su razmatrani politički pristupi koje bi administracija budućeg američkog predsednika Džozefa Bajdena mogla da primeni prema Zapadnom Balkanu.

Učesnici te sednice, na kojoj su uz Servera i Olbrajtovu govorili i odlazeći predsedavajući Odbora za spoljne poslove i albanski lobista Eliot Engel i predstavnik nevladine fondacije “Džejmstaun” Januš Bugajski, poručili su da Srbija mora da prizna Kosovo, koje treba da postane članica UN.

– Iskreno, niko od nas, ni Januš, ni Medlin Olbrajt, nije dobrodošao zbog onoga što smo rekli. Beograd se okrenuo u smeru Rusije, ka ultranacionalističkom pravcu – ocenio je Server.

Spahiu: Srbija to mora da prihvati

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu kaže, za Kosovo onlajn, da postoji mogućnost da se bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt uključi u dijalog Kosova i Srbije, imajući u vidu njene dobre odnose sa novim američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. On je istakao da je izvesno očekivati da Srbija bude nezadovoljna njenim povratkom na političku scenu, ali se to, kako kaže, ne sme odraziti na proces dijaloga.

– Moguće je da Olbrajtova bude uključena u dijalog, ona je bliska sa predsednikom Bajdenom. Ukoliko njene godine dozvole angažman u određenim političkim aktivnostima, ona može biti uključena u ovaj proces – smatra Spahiu.

On je mišljenja da Srbija neće sa oduševljenjem prihvatiti uključivanje Madlen Olbrajt u dijalog Beograda i Prištine, ali njen angažman ni na koji način neće moći da ospore.

Olbrajtova je sa mesta državnog sekretara bila žestok zagovornik bombardovanja SRJ, a i pre desetak dana je na zasedanju Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa rekla da su SAD i saveznici uradili “pravu stvar”. Zalagala se za stvaranje “nezavisne države Kosovo”, za koju danas smatra da mora da postane članica UN.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike