Kurti podneo ostavku: Jedino se tako može protumačiti ovaj njegov potez

13.07.2021

18:02 >> 18:05

0

Autor: 24sedam

Mnogi su zamerili premijeru jer u trenutku vanrednog stanja u Dečanima, boravi u Grčkoj

Kurti podneo ostavku: Jedino se tako može protumačiti ovaj njegov potez
Copyright Aljbin Kurti/Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu-Kodra saopštila je da je kosovski premijer Aljbin Kurti danas podneo ostavku, jer se njegova reakcija na situaciju trovanja građana u opštini Dečani, ne može drugačije protumačiti.

Naime, Kurti je povodom trovanja građana u opštini Dečani poručio iz Grčke da je u stalnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama, jer nije u mogućnosti da bude bliže ugroženim građanima pošto je u zvaničnoj poseti u inostranstvu.

Pročitajte još:

Deljiu-Kodra je na Fejsbuku istakla da je iznenađena Kurtijevom reakcijom.

– Aljbin Kurti podneo je ostavku na dužnost koju su mu poverili građani Kosova. Iznenađena sam njegovim odgovorom vezano za situaciju u Dečanima – navela je DeljiuKodra, prenosi Kosovo onlajn.

Naglasila je da je to tekst Kurtijeve ostavke “pred odgovornošću, čuvara zdravlja građana države koju vodi”.

Pozvala je Kurtija da prekine boravak u Grčkoj i da se “bavi zadatkom” koji su mu poverili građani Kosova.

Član Demokratske partije Kosova Betim Đoši uputio je kritike na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji još nije reagovao na trovanje više od 900 ljudi u opštini Dečani, prenosi Ljajmi.

Đoši je rekao da je Kurti prevarant koji će radije otići u Norvešku nego u Dečane, zaboravljajući na obične siromašne sugrađane, prenosi Kosovo onlajn.

– Premijer Kosova Aljbin Kurti se izgubio. Ne želi da se umara odlaskom u Dečane, gde je stotine građana otrovano. Trebalo bi da ih poseti, da pogleda bliže situaciju u bolnici u ovom gradu. Ali ne, glavni obmanjivač koji nam se predstavio kao osoba bliska običnom i siromašnom građaninu, putuje prema Norveškoj, a ne prema Dečanima. Glavni prevarant je, od dana kada je ušao u crni džip, zaboravio na jednostavne i siromašne ljude koji hodaju ulicama – napisao je u objavi na Fejsbuku Đoši.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Avdulah Hoti začuđen je da ni posle tri dana nema zvaničnog izveštaja o uzroku trovanja 1.500 građana u opštini Dečani.

– Čudno je da ni posle tri dana nema zvaničnog izveštaja o uzroku trovanja i nema jasnih zvaničnih uputstava za građane kako da postupaju – naveo je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Tim povodom Hoti je savetovao formiranje interdisciplinarnog zdravstvenog tima i radne grupe koja bi u što hitnijem roku pronašla uzrok masovnog trovanja.

– Potrebne su hitne mere: 1. Treba formirati interdisciplinarni zdravstveni tim koji će hitno lečiti pogođene; 2. Hitno se mora uspostaviti radna grupa koja će otkriti uzrok trovanja – dodao je u objavi Hoti.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani rekao je na konferenciji za medije da dosadašnji laboratorijski nalazi ne ukazuju da je uzrok masovnog trovanja građana opštine Dečani voda za piće.

Dodao je da Institut radi na drugim analizama u cilju otkrivanja uzroka trovanja.

Pročitajte još:

Kako prištinski mediji navode, od subote je više od 1.500 građana sa simptomima trovanja u opštini Dečane zatražilo medicinsku pomoć u Centru porodične medicine.

U početku je bilo sumnji da su građani otrovani vodom, međutim uzrok masovnog trovanja još uvek nije otkriven.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike