Veselji ponovo traži posetu Kosmetu: Sekretarijat saglasan, čeka se odluka sudskog veća

16.07.2021

15:34 >> 15:35

0

Autor: M. I.

Sekretarijat sugeriše da sud može da mu odobri posetu Kosmetu najviše tri dana

Veselji ponovo traži posetu Kosmetu: Sekretarijat saglasan, čeka se odluka sudskog veća
scp-ks.org

Jedan od optuženih šefova OVK Kadri Veselji, koji u pritvoru u Hagu čeka početak suđenja za najteže zločine nad sprskim stanovništvom i protivnicima OVK, zatražio je ponovo dozvolu suda da na nedelju dana poseti majku i užu porodicu na Kosmetu, s obzirom da mu je otac umro 7. jula.

Sa ovom molbom načelno se složio Sekretarijat koji je zadužen za organizaciju transfera optuženih, ali će konačnu odluku doneti sudsko veće.

pročitajte još:

U mišljenju koje je datirano na 15. jul, a danas objavljeno, Sekretarijat navodi da je transfer Veseljija izvodljiv, ujedno i human s ozirom na razlog molbe, imajući u vidu smrt najbiližeg člana porodice.

Međutim, Sekretarijat sugeriše da sud može da mu odobri posetu Kosmetu najviše tri dana, zajedno sa putem, kao i da ograniči vreme poseta, majci, porodici…

Takođe je zahtevao da se iz razloga bezbednosti vreme Veseljijevog transfera ne objavljuje u javnosti.

Registar je iz razloga rezbednosti ove posete predložio sudskom veću da naloži da Veselji moze da poseti samo svoju majku i najuže članove porodice čiji identiteti moraju unapred da budu odobreni od strane suda.

Mesta koja će posetiti Veselji su redigovana iz teksta ovog dopisa, a Sekretarijat traži da se sa njih uklone sve osobe čije prisustvo sud ne odobri, kao i da Veselji tokom tog boravka bude smešten u pritvorske jedinice Specijalizovanih veća na Kosmetu, gde ukoliko sud dozvoli mogu da ga posete članovi najuže porodice.

Ukoliko proceni da je to neophodno, pritvorski šef će prekinuti posetu, sugeriše Sekretarijat.

Ova poseta Veseljija Kosmetu bila bi sprovedena o trošku Specijalizovanih veća, imajući u vidu razlog njenog odobravanja.

Veselji je početkom maja, uz odobrenje suda, posetio oca na Kosmetu koji je u to vreme bi o teško bolestan.

Sada je tražio nedelju dana posete radi susreta sa najbližima i sprovođenja posmrtnih običaja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug