Pejić: SNS dominantan, SPS stabilan - bojkot loš za sve

17.07.2021 | 07:05

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Novi bojkot izbora bio bi loš i za vlast i za one koji se na bojkot odluče, kaže direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus

Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

SNS sa koalicionim partnerima i prema istraživanjima, a i na različitim izborima, pokazuje dominantnu poziciju, a SPS je vrlo stabilna i pokazuje ozbiljnost partije, ocenio je danas direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić.

On je u intervjuu za “Blic” ocenio i da svi ostali akteri na političkoj sceni u ovom trenutku pokušavaju da zauzmu što bolju poziciju kako bi tek u nekom narednom periodu izazvali veće promene na političkoj sceni.

Pročitajte još

Pejić je pregovore vlasti i opozicije ocenio kao dobro organizovane i istakao da se oni često koriste kao deo predizborne kampanje.

-Jasno je da će i nakon njih svako biti na pozicijama kao i pre pregovora- rekao je on.

Dodao je da bi novi bojkot izbora bio loš i za vlast i za one koji se na bojkot odluče.

-Siguran sam da će i jedni i drugi učiniti sve da do bojkota ne dođe -ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje ko se kako u opoziciji kotira, odgovorio je da je opozicija prilično heterogena i pojedinačno prilično slaba.

-Sa jedne strane imamo partije poput ÐB i koalicije DSS i POKS-a koje zastupaju izrazito nacionalnu politiku i izvesno je da će izaći na izbore, a sa druge strane su ŠP, Narodna stranka, PSG i još nekoliko manjih partija i pokreta čije će učešće na izborima biti neizvesno. Po snazi oni su svi pojedinačno relativno izjednačeni -rekao je on.

Pejić je ocenio da ne veruje da je moguće da se opozicija u potpunosti ujedini zbog bitnih razlika oko ključnih pitanja, osim ukoliko jedini motiv ne bude borba protiv Vučića.

Govoreći o beogradskim izborima, on je ocenio da istraživanja pokazuju da su šanse opozicije nešto veće na nivou Beograda nego na republičkom nivou.

-Ali u ovom trenutku ne znamo kako će izgledati te liste i ko će se i u kom sastavu boriti protiv Vučića- rekao je on.

Pejić je istakao da opozicija ne bi smela da beogradske izbore posmatra odvojeno od republičkih i predsedničkih.

-Kad bi bili raspisani samo predsednički izbori, opozicija bi se verovatno mnogo lakše homogenizovala i okupila oko jednog ili malog broja kandidata. Kako to verovatno neće biti slučaj, ne očekujem da Vučić odmerava snagu samo sa jednim protivkandidatom -rekao je on.

Zaključio je i da će u takvoj konstalaciji snaga opoziciji vrlo teško biti da pronađe kandidata koji bi mogao da pobedi Vučića.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam