Vučić nakon kolegijuma Generalštaba: Pojačana dejstva izviđačkih vazduhoplova iz svih smerova ka Srbiji

03.07.2024

10:37

0

Sednica proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba održana je u kasarni "Banjica 2" u Beogradu

Vučić nakon kolegijuma Generalštaba: Pojačana dejstva izviđačkih vazduhoplova iz svih smerova ka Srbiji
Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni "Banjica 2" u Beogradu.

-Imali smo sednicu. Jednom ili dva puta godišnje imamo sastanke, analiziramo nedostatke i šta je potrebno da ispravimo u našem radu, analiziramo bezbednosne pretnje, situaciju u regionu i u skladu sa tim donosimo odluke. Oprema i naoružanje Vojske Srbije se modernizuju, uvećavaju kao i ubojna sredstva. Ono čime nismo zadovoljni je broj ljudi, naročito na severu Srbije, Beograd i Vojvodina. Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja, do NATO pripadnika na KiM, njih 4534, mi računamo na saradnju sa KFOR-om, rekao je Vučić.

-Ono što smo primetili to je da su pojačana dejstva vazduhoplova sa posada i bezposadnih dronova u okruženju, izviđačkih prema Republici Srbiji, bez prelaženja granice i to je bukvalno iz svih smerova pojačano. Primetili smo podizanje albanskih "barjaktara" iz Đakovice 5. i 20. juna do visine od 5.800 metara sa namerom izviđanja pozicija Vojske Srbije, zatim švedsko-nemački avioni rade izviđanje ne sa teritorije Vojske Srbije, ali prave precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih snaga, naveo je Vučić.

Tanjug
 

 

-Moraćemo da promenimo neke od svojih navika, da budemo mnogo jasniji u poruci odvraćanja svakog potencijalnog agresora na našu zemlju, moraće da rade više i bolje fabrike namenske industrije, da prekinu da se bave politikom, već teškim i napornim radom. Moraćemo da povećavamo ljudstvo u Vojsci Srbije, ne na pozicijama sekretara već na pozicijama onih koji mogu da nose pušku, poručio je Vučić dodajući da su primanja vojnika nikad veća.

-Mnogo novca ulažemo i očekujemo najviši stepen pripremljenosti, morala i osposobljenosti za potencijalnu odbranu zemlje i odvraćanja potencijalnog agresora. Srbija želi mir i čuvaće ga, ali zato moramo da imamo jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelja, jasan je Vučić.

O napadima na njega i Rezoluciji o Jasenovcu

Odgovarajući na pitanje novinara o napadima u hrvatskoj štampi i optužbama da hoće od Crne Gore da napravi srpsku Belorusiju, Vučić je rekao: Pripremao sam se pre neki dan za neki događaj i obnavljao gradivo iz 1878. godine i Berlinskog kongresa. Postoji u našem regionu isti patern isti modus operandi za napade na Srbiju i tada su neki u našem okruženju čak i oni koje smo smatrali braćom izgovarali ono što velike sile žele da čuju a to je da imate ponešto da kažete protiv Srbije i tada ste dobrodošli. Ako to ne izgovorite, niste uspeli u životu. Moj odgovor je precizan i jasan. Kad god bi Srbija podigla glavu, kad ne bi bila unižena, kad ne bi pristala na to da služi tuđim interesima, a da sprovodi samokažnjavanje, da pristaje na fantazmagorične katarze da prođe zbog tobošnjeg zločinačkog i lošeg ponašanja u prethodnom periodu, a to katarzično ponašanje mora da traje decenijama i vekovima, dakle kad bi se Srbija ekonomski podizala, kada bi predstavljala politički faktor i kada njeni političari ne bi samo govorili izvinite što ste nas ubijali, uvek bi se pravila koalicija u regionu, a neki bi stalno bili prisutni, poput Hrvatske. Oni su od početka godine napisali više tekstova o meni nego o svom predsedniku i premijeru zajedno. To vam govori i o njihovoj opsednutosti, ali ponešto dobro i o meni. To znači da ne radim toliko loše za našu zemlju. Kada je reč o rezoluciji o Jasenovcu, za njih "velike" je sramota da nešto "malena" Crna Gora uradi, naravno krivac mora da bude Vučić, ko će. Kao i što Sarajevu ne može da bude kriva Banja Luka, nego mora Vučić. Evo ja imam konkretno pitanje - Ako sam ja, pošto vidim da iz crnogorskog rukovodstva govore stranim predstavnicima da je rezolucija doneta pod pritiskom Beograda, ne smeju moje ime da izgovore, ali navode svakoga da sam to ja - pitam predsednika Crne Gore i Vlade Crne Gore - da li sam ih ikada pozvao da vršim bilo kakav pritisak i da li je moja ideja rezolucija o Jasenovcu, kažite i nemojte više da obmanjujete javnost, ili recite da li je to vaša ideja posle sramne Rezolucije o Srebrenici, rekao je Vučić. 

-Nijednom ih nisam pozvao, pa čak ni našeg prijatelja, Srbina, Andriju Mandića, rekao je Vučić.

-Što se tiče Hrvatske, što više budu pisali o meni to će značiti da radim dobar posao, rekao je predsednik. 

O litijumu

-Ponosan sam što se borim za to, što pored stotina njihovih plaćenika, izgleda da najbolji posao u interesu Srbije obavljam ja koji nisam plaćen. Imam savest i brinem za Srbiju i neću da pustim službama da nam daju šuster mat u četiri poteza kao prošli put u šahovskoj minijaturi koju nismo prepoznali. Razlika je u tome što postoje ljudi koji se bore, imaju ideale koje ne možete da pobedite lažima i pretnjama. Makar bio jedini koji o tome govori jer znam da je to put u razvoj Loznice Rađevine, Podrinja i cele naše Srbije, a to što se pravite blesavi da to ne znate jer mislite da lažima možete da ujedinite narod da sebe u političkom smislu podižete iz mrtvih jer nikome više niste važni. Moj posao je da vodim zemlju u bolju budućnost, pogledajte kolike su plate danas, da imamo dobre fabrike, nastaviću da radim svoj posao i to besplatno, poručio je Vučić.

-Lideri tog protesta i ja da odemo na poligraf da vidimo da li su Petković i njegova porodica primili pare, taj Blagojević ili ja? Oni protiv a ja za, jer je meni Srbija važna, a njima samo oni sami. Neka živi Srbija!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike