Srpska lista: Nova hapšenja na KiM pokazuju da Priština želi da izaziva krize i proteruje Srbe!

27.06.2024

18:45

0

Ističe se da dva hapšenja u manje od 24 sata porodičnih ljudi, bez ikakvih dokaza, dan nakon propalog sastanka u Briselu potvrđuje da je reč o "politički motivisanom progonu i ugnjetavanju"

Srpska lista: Nova hapšenja na KiM pokazuju da Priština želi da izaziva krize i proteruje Srbe!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srpska lista (SL) ocenila je danas da, nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u Briselu pokazao da ne želi da mirnim putem i dijalogom rešava probleme između Srba i Albanaca, da nova hapšenja Srba potvrđuju da režim u Prištini želi samo da izaziva krize, zastrašuje i proteruje Srbe.

- Nakon jučerašnjeg dana koji je pokazao da Kurti ne želi da mirnim putem i dijalogom rešava probleme između Srba i Albanaca, Kurtijev režim je neosnovano uhapsio Aleksandra Vlajića iz Kosovske Mitrovice i Srđana Lazovića iz Leposavića čime se na delu videlo da on želi samo da izaziva krize, zastrašuje i proteruje Srbe, te je svakom jasno da on sprovodi na delu etničko čišćenje srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kojih je zbog zlodela Aljbina Kurtija svakoga dana manje - navodi se u saopštenju SL.

Ističe se da dva hapšenja u manje od 24 sata porodičnih ljudi, bez ikakvih dokaza, dan nakon propalog sastanka u Briselu potvrđuje da je reč o "politički motivisanom progonu i ugnjetavanju" Lazovića i Vlajića i "slanju jasne poruke da Srbi nemaju mesta na Kosovu i Metohiji dok je na vlasti režim Aljbina Kurtija".

Dodaje se da su slučajevi optužbi za ratne zločine su karakteristični jer se manipuliše emocijama porodica, a "u praksi je svima jasno da se očigledno za optužbe protiv Srba ne traže dokazi, već je za hapšenje i maltretiranje Srba dovoljno da Kurti to naredi".

- Godinama unazad nam se dešava da se časni Srbi pred očima međunarodnih predstavnika hapse, maltretiraju i ugnjetavaju, a da oni, koji često govore o ljudskim pravima, demokratiji, vladavini prava i multietničkom Kosovu naprasno i providno zaćute! Pozivamo ih još jednom da izađu iz stanja hibernacije i zatraže za sve uhapšene Srbe pravo da se brane sa slobode od lažnih optužbi, posebno jer je pritvor u slučajevima uhapšenih Srba zvog svog trajanja van ikakvih zakonskih pravila postala nezvanična, nezakonita i drakonska kazna - poručili su iz SL.

Lazović je uhapšen danas u Leposaviću, a Vlajić juče u Kosovskoj Mitrovici zbog navodnih ratnih zločina tokom sukoba na KiM.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike