Vučić sutra obilazi novoizgrađeni Nacionalni trening centar na Košutnjaku

24.06.2024

16:12

0

Obilazak je predviđen u 13.00 časova, najavljeno je iz Predsedništva

Vučić sutra obilazi novoizgrađeni Nacionalni trening centar na Košutnjaku
Aleksandar Vučić - Copyright F.S./ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će sutra novoizgrađeni Nacionalni trening centar - Multifunkcionalnu dvoranu u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije na Košutnjaku.

Obilazak je predviđen u 13.00 časova, najavljeno je iz Predsedništva. Multifunkcionalna dvorana u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, ukupne neto površine 15.179,65 kvadratnih metara, predstavlja najmoderniji sportski objekat u državi i regionu.

Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima, za potrebe održavanja međunarodnih takmičenja i trenažni proces uz korišćenje prostornih i tehničkih uslova koje nema nijedan drugi objekat na teritoriji Srbije.

Izdvaja se deo medicinskog bloka za rehabilitaciju i oporavak vrhunskih sportista, osvajača najsjajnijih odličja na velikim svetskim i evropskim takmičenjima. Multifunkcionalna dvorana obuhvata autonomne sadržaje neophodne za obavljanje trenažnog procesa na visokom nivou, sa najsavremenijom opremom namenjenom rvačima, džudistima, tekvondistima, karatistima i strelcima.

Poseduje i salu za sportove sa loptom, kao i sadržaje za medicinu sporta, zone za relaksaciju, teretane i zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima. Pored izdvojenih celina za pojedinačne sportove u okviru podzemne etaže objekat poseduje i 146 parking mesta od kojih je sedam za osobe sa invaliditetom.

Ulazi su dodatno obezbeđeni rolo ošupljenim vratima koja se koriste u periodu kada objekat nije u funkciji i kada nema korisnika (u toku noći), a prema rasporedu i radnom vremenu u skladu sa programom funkcionisanja objekta. Posebno su obezbeđena odvojena vrata za evakuaciju objekta, kao i za pristup interventnih vatrogasnih jedinica. Streljana sadrži 10 streljačkih mesta na 10 metara, 25 m 50 m za vazdušno i malokalibarsko oružje, olimpijske discipline, opremljena elektronskim metama marke SUIS.

Pored osnovnog strelišta trening centar sadrži i sav neophodan propratni sadržaj: svlačionice sa sanitarnim čvorovima i tuševima, toalete i svlačionice za paraolimpijce, deo za trenere i stručne analize, manji administrativni deo, magacin sportske opreme, prostor za čišćenje oružja, magacin elektronske opreme elektronske mete, deo za tehniku, magacin municije za skladištenje malokalibarske municije 22.LR (5,6mm) i ostali propratni sadržaj.

Multi sala površine 1.054,94 metara kvadratnih namenjena je grupnim sportovima sa loptom i u okviru sale smeštene su tribine, teren za odbojku, košarku i futsal. Uz multi salu je i propratni neophodni sadržaj: muške i ženske svlačionice sa sanitarnim čvorovima i tuševima, kao i svlačionice za osobe sa invaliditetom.

Teretana površine 530,75 metara kvadratnih namenjena je prevashodno reprezentativnim i olimpijskim selekcijama, a onda i ostalim sportistima i rekreativcima. Deli se na nekoliko zona: zona sa kardio spravama i trenažerima, deo sa tegovima, deo sale za parterne vežbe i strečing. Projektovana je po ugledu na najmodernije olimpijske centre, a sve sprave i prateća oprema odgovara najvećim svetskim standardima i sertifikatima.

Tekvondo i džudo trening centri poseduju prostorije muške i ženske svlačionice sa sanitarnim čvorovima, deo za trenere i stručne analize, borilišta sa izdvojenim delom gde je smeštena specijalizovana teretana, spravarnica za odlaganje sportskih rekvizita, deo za oporavak sportista opremljen đakuzijem, saunom kao i delom za masažu, i manjim administrativnim delom.

U okviru prizemne etaže smešten je i deo za za pripremu i oporavak vrhunskih sportista. Pored hiperbaričnih komora i CRYO saune, sadrži i prostor fizikalne medicine, kao i prateći sadržaj u smislu svlačionica, tuševa, sanitarnih čvorova. Tu se nalazi i prostor za dežurnog lekara i pružanje prve pomoći.

Dvorana sadrži i rvačke i karate trening centre i u skladu sa zahtevima dva saveza kao i standardima za ovu vrstu sporta, trening centri sadrže ulazne delove sa prostorom za okupljanje sportista i sledeće grupe vežbača, zonu za trening (borilišta), svlačionice, mokre čvorove, specijalizovanu teretanu, prostor za trenere i stručne analize, arhiv za stručnu literaturu, ostavu za opremu i sportkse rekvizite, deo za oporavak sportista sa saunom, đakuzijem, kao i manji administrativni prostor.

Značajan deo predmetne etaže čini deo za edukaciju, prezentacije, organizovanje banketa, stručnih analiza i seminara, kao i prostorija za novinare i svih prostorija koje su neophodne za podršku vrhunskom sportu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike