Đurić: Rezolucija 1244 garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije

10.06.2024

17:36

0

Đurić je istakao da su Ujedinjene nacije jedan od najvažnijih partnera Republike Srbije, a da je UNDP jedan od ključnih činilaca tog partnerstva.

Đurić: Rezolucija 1244 garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije
Copyright TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa stalnim predstavnikom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Republici Srbiji Jakupom Berišem, i tom prilikom podsetio da se Rezolucijom 1244 SB UN, koja je doneta na današnji pre 25. godina i kojom se garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo.

S tim u vezi, ministar je podvukao značaj poštovanja principa međunarodnog prava i očuvanja statusne neutralnosti prilikom označavanja takozvanog Kosova u svim regionalnim projektima i platformama koji se odvijaju pod pokroviteljstvom UNDP, odnosno važnost doslednog uvažavanja odredbi Rezolucije SB UN 1244, navodi se u saopštenju Ministarstva.

TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova
 

 

Đurić je istakao da su Ujedinjene nacije jedan od najvažnijih partnera Republike Srbije, a da je UNDP jedan od ključnih činilaca tog partnerstva, naročito u kontekstu sprovođenja Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja.

Istovremeno on je preneo zahvalnost Srbije za višedecenijsku saradnju i podršku koju pruža UNDP.

- Jedan od najsvetlijih segmenata naše saradnje jeste program "Tačka povratka" koji je, svojim ciljevima, odnosno promocijom cirkularnih migracija, višestruko koristan i komplementaran naporima Vlade Republike Srbije na povezivanju, povratku i doprinosu mladih ljudi sveukupnom razvoju zemlje - rekao je Đurić.

TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova
 

 

Dodaje se da su sagovornici uz ponovljenu podršku radu UNDP i težnju naše strane za bližom saradnjom, razmotrili mogućnosti novih zajedničkih projekata koji bi doprineli ostvarenju ciljeva održivog razvoja i Srbiju dodatno afirmisali kao aktera regionalnog razvoja i stabilnosti.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike