Veliki Srpski Sabor: Prilika da se potvrdi naš otpor i stav da se ne odričemo nacionalnih interesa!

06.06.2024

09:22

0

"Radimo na tekstu deklaracije. Imaćemo mnogo toga važnog i zajedničkog"

Veliki Srpski Sabor: Prilika da se potvrdi naš otpor i stav da se ne odričemo nacionalnih interesa!
Copyright Tanjug

Veliki srpski sabor, zakazan za 8. jun, privući će veliki broj posetilaca iz Republike Srpske.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je prisustvo dvojice predsednika i rad na tekstu deklaracije koja će obuhvatiti važne zajedničke tačke.

"Imaćemo i prisustvo dvojice predsednika. Radimo na tekstu deklaracije. Imaćemo mnogo toga važnog i zajedničkog", rekao je Vučić i dodao da će to biti i u sferi kulture i da će se konačno odrediti svi zadaci po pitanju izgradnje i u Donjoj Gradini i u Beogradu Muzeja žrtava Jasenovca.

 

Svaki ministar i direktor javnog preduzeća iz Srbije imaće svoje goste iz Republike Srpske, s ciljem potpisivanja sporazuma i memoranduma. 

Predsednik Vučić je naglasio da će se sve raditi u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, i kritikovao inostrane faktore koji, prema njegovim rečima, ruše taj sporazum.

Profiemdia
 

 

Kulturno-umetnička društva

Na saboru će prisustvovati preko 2.000 ljudi iz kulturno-umetničkih društava, hiljadu iz Srbije i hiljadu iz Republike Srpske. Saradnja će se uspostavljati na svim nivoima, uključujući direktore muzeja i medijske partnere. Vučić je istakao da će pozvati i predstavnike Srba iz Crne Gore, kao i druge zainteresovane.

Ministri saglasni: Cilj Sabora - jedinstvo

Ministri kulture i prosvete Srbije, Nikola Selaković i Slavica Đukić Dejanović, i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić u Beogradu su se "saglasili da će predstojeći sabor u skladu sa dogovorom Vučića i Dodika, doprineti daljem jačanju naših veza i osećaju jedinstva među pripadnicima našeg naroda gde god živeli".

Selakovićevo ministarstvo je saopštilo da su ;se u vezi s tim dogovorili o sastancima i saradnji srodnih ustanova kulture i obrazovanja u vreme tog sabora, i o potpisivanju dokumenata kojima će "dodatno biti produbljeno jedinstvo i zajedništvo srpskog naroda, među kojima i Memoranduma o saradnji dva ministarstva kulture u oblasti filmske umetnosti i drugog audio-vizuelnog stvaralaštva".

TANJUG/ Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović/ bg
 

 

Govoreći o "realizaciji zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja... ;naglasili su da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini".

Ministri su "razmotrili inicijative u cilju očuvanja naše kulture, tradicije i jezika, ukazujući da će zajednički projekti i manifestacije, kao i obeležavanje godišnjica događaja od značaja za čitav srpski narod, poput važnog jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, značajno doprineti jačanju naše ukupne saradnje i jedinstva, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo".

M.A./ATAImages
 

 

"Drina ne treba da bude razdelnica već kičma i ona to jeste, jako je važno da Srbi sa obe strane u identitetskom smislu, ne državnom, budu jedinstveni po svim važnim pitanjima za budućnost srpskog narod", poručuje ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

Stav i otpor

Zoran Milivojević, bivši diplomata, istakao je važnost jedinstva i sabora u očuvanju državnih i nacionalnih interesa. "Srpski sabor treba da potvrdi stav našeg naroda da se neće odreći svojih državnih i nacionalnih interesa, svoje samobitnosti na ovim prostorima," poručuje Milivojević.

Prema njegovim rečima, sabor je značajan zbog trenutnih pritisaka na Srbiju. 

"Srbija će se držati principijelne politike i kad je reč o odnosima s Rusijom, i o pitanjima sankcija Rusiji, i kad je reč o teritorijalnom integritetu i o srpskom pitanju u regionu. Oko toga nema ni pogađanja niti odustajanja od toga," zaključuje Milivojević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike