Istoričar Ristić o optužbama Kurtija: Nikakav genocid nad Albancima nije počinjen od 1878. do danas

21.07.2021

11:23

0

Autor: I.K.

Jedini genocid koji je tokom čitavog 20. veka sproveden na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima je onaj koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda u r

Istoričar Ristić o optužbama Kurtija: Nikakav genocid nad Albancima nije počinjen od 1878. do danas
Dejan Ristić, Youtube TV K1 printscreen

Aljbin Kurti, predstavnik Prištine u dijalogu sa Beogradom uspeo je na drugom sastanku na političkom nivou, održanom u Briselu da učini dva koraka nazad i napravi jaz u pregovorima koji bi trebalo da približe dve strane.

On je, naime, izneo niz lažnih optužbi na račun Srbije, optuživši našu zemlju da je “na Kosovo došla genocidom i otišla genocidom”. Prvi genocid, prema njegovim rečima, desio se u Kuršumliji, Leskovcu, Prokuplju, Toplici, Vranju i Nišu, odakle je mnogo Albanaca koji su danas na Kosovu poreklom, kao što je predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca, što se vidi po prezimenima i imenima sela u južnoj Srbiji odakle su, tvrdi, proterani.

pročitajte još

Istoričar Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, kaže za Kosovo onlajn da nikakav genocid nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka pa sve do danas.
Naprotiv, kako ističe, u čitavom tom razdoblju Muzej žrtava genocida beleži, dokumentuje i istorijskim izvorima potvrđuje brojne ratne, ali i mirnodopske zločine i postupke svakovrsnog nasilja počinjenog nad pripadnicima nealbanskog življa na području Kosova.

Ristić navodi da intenziviranje pseudonaučnih istupa u javnosti od strane najviših predstavnika privremenih vlasti u Prištini ukazuje na njihovu potpunu spremnost da se u ostvarivanju svojih ciljeva oslone i na brutalne istorijske falsifikate.

Pseudonaučna i politikantska kampanja vlasti u Prištini

-Reči i iskazi koje je predsednik tzv. Vlade tzv. Republike Kosovo Aljbin Kurti uputio tokom razgovora sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem samo su nastavak izrazito agresivne, pseudonaučne, politikantske i veoma opasne kampanje privremenih vlasti u Prištini koje za cilj imaju potpunu eliminaciju prisustva preostalih Srba, kao i našeg nacionalnog i identitetskog nasleđa na području AP Kosovo i Metohija. Intenziviranje pseudonaučnih istupa u javnosti od strane najviših predstavnika privremenih vlasti u Prištini ukazuje na njihovu potpunu spremnost da se u ostvarivanju svojih politikantskih ciljeva oslone i na brutalne istorijske falsifikate. I nakon što su pre samo nekoliko dana pojedini krugovi u Sarajevu u javnost plasirali tezu o višestrukom genocidu koji su Srbi, počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka, navodno, počinili nad Bošnjacima, tako sada na tom istom bestidnom i pseudonaučnom fonu nastupaju Osmani, Kurti i drugi zagovornici etnički i na svaki drugi način “čistog” Kosova i Metohije, kaže Ristić.

Dejan Ristić, Youtube TV Happy printscreen

Prema njegovim rečima, jedini genocid koji je tokom čitavog 20. veka sproveden na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima je onaj koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda u razdoblju Drugog svetskog rata.

Zloupotreba termina “genocid” sve češća

-Muzej žrtava genocida, kao nacionalna referentna ustanova kulture, sa gnušanjem odbacuje veoma opasne, politikantske i pseudonaučne tvrdnje predvodnika kosovsko-metohijske separatističke elite. Istovremeno, stručnjaci Muzeja žrtava genocida ukazuju na brojne realne opasnosti u regionalnoj političkoj sferi, ali i u široj javnosti usled sve prisutnije zloupotrebe termina “genocid”, a sve sa ciljem njegove banalne i brutalne političke instrumentalizacije. Muzej žrtava genocida, stoga, podseća na to da je jedini genocid koji je tokom čitavog 20. veka sproveden na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima onaj koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda u razdoblju Drugog svetskog rata, kaže Ristić.

Istoričar Ristić naglasio je da nikakav genocid, a posebno ne višestruki, nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka pa sve do danas.

-Pokušaji pojedinih kvazi-intelektualnih i politikanstkih krugova u Sarajevu, odnedavno i u Podgorici, a posebno u Prištini, da tragične događaje koji su obeležili ratove za jugoslovensko nasleđe (1991-1999) proglase genocidom u naučnom smislu predstavlja pucanj u prazno, a u civilizacijskom veoma opasan regresivni i revizionistički postupak. I da zaključim, nikakav genocid, a posebno ne višestruki, nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. stoleća pa sve do danas. Naprotiv, u čitavom tom razdoblju Muzej žrtava genocida beleži, dokumentuje i istorijskim izvorima potvrđuje brojne ratne, ali i mirnodopske zločine i postupke svakovrsnog nasilja počinjenog nad pripadnicima nealbanskog življa na području današnje AP Kosovo i Metohija, naveo je Ristić.

Ristić kaže da se se pojam “genocid” sve češće zloupotrebljava u javnom prostoru.

Najgrlatiji nekompetentni političari

-Imajući sve to u vidu Muzej žrtava genocida izražava veliku zabrnutost zbog neodgovornih izjava koje sve češće dolaze iz Prištine, Sarajeva, ali i nekih drugih centara, a koje za svoju posledicu imaju novu mobilizaciju na mržnju i stvaranje preduslova za neko novo masovno nasilje što nije u interesu bilo kog naroda na ovim prostirima. Ovo tim pre što se pojam “genocid”‘ sve češće zloupotrebljava u javnom prostoru. Indikativno je i to da su u javnim iskazima o genocidu najaktivniji i najgrlatiji potpuno nekompetentni političari koji svoje otrovne nacionalističke strelice odašilju iz Prištine, Sarajeva i Podgorice. Upravo njih stručnjaci Muzeja žrtava genocida pozivaju da se neposredno obrate ovoj referentnoj nacionalnoj ustanovi kako bi stekli saznanja zasnovana isključivo na istorijskim izvorima i nepobitnim činjenicama, zaključuje Ristić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti