Kurti se džabe (po)nadao: Iako je priznala Palestinu, Španija ne namerava da prizna lažnu državu Kosovo!

28.05.2024

17:35

0

Španija ne menja stav po pitanju nepriznanja nezavisnosti tzv. Kosova

Kurti se džabe (po)nadao: Iako je priznala Palestinu, Španija ne namerava da prizna lažnu državu Kosovo!
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je danas da su tzv. Kosovo i Palestina različiti slučajevi i da zbog toga Španija ne menja stav po pitanju nepriznanja nezavisnosti tzv. Kosova, iako je ranije danas priznala državu Palestinu, preneo je Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku (RSE). 

- Situacija u Palestini je drugačija. Priznavanje države Palestine ne utiče na teritorijalni integritet Izraela, jer ta teritorija nikada nije bila pravno deo države Izrael - rekla je savetnica za medije u španskom Ministarstvu spoljnih poslova Elena Aljarila Kortezon na upit RSE.

Ona je istakla da je odluka Španije o priznanju države Palestine doneta u skladu sa međunarodnim pravom, principima Povelje Ujedinjenih nacija i rezolucijama Saveta bezbednosti UN. 

panija je jedna od pet zemalja EU, pored Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije, koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

Španija danas priznala državu Palestinu

Ranije danas Španija je priznala državu Palestinu koja uključuje Pojas Gaze i Zapadnu obalu, ujedinjene pod Palestinskom nacionalnom upravom, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je da Španija neće priznati nikakve promene palestinskih granica nakon 1967, osim ako sve strane postignu dogovor o tome. Pored Španije, Palestinu su danas priznale i Irska i Norveška. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike