Zaharova očitala lekciju Zapadu: "Za posledice antisrpske rezolucije o Srebrenici bićete samo vi odgovorni"

25.05.2024

23:17

0

Zaharova je ocenila da je namera rezolucije bila da se odgovornost "svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti

Zaharova očitala lekciju Zapadu: "Za posledice antisrpske rezolucije o Srebrenici bićete samo vi odgovorni"
Marija Zaharova - Copyright Marija Zaharova/Foto: Profimedia
Tanjug
 

Ruska portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija o Srebrenici "ispolitizovana i antisrpske prirode" i da će za njene štetne posledice biti odgovorne Zapadne države.


Zaharova je ocenila da je namera rezolucije bila da se odgovornost "svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO".

Ona je dodala da će efekat rezolucije biti suprotan od deklarisanog, prema kojem je cilj pomirenje tri državotvorna naroda u Bosni i Hercegovini.

"Dokument koji je usvojila Generalna skupština samo će pogoršati postojeće razlike i povećati potencijal za sukob na Balkanu. Dejtonski mirovni sporazum, koji je u osnovi državnosti BiH, je pod pretnjom", dodala je Zaharova, napominjući da je, suprotno tom sporazumu, rezolucija donesena pred UN bez konsenzusne odluke predsedništva BiH.
Profimedia
 


"U tome su ih aktivno podržali predstavnici zemalja NATO koji snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, uključujući Srebrenicu", ukazala je Zaharova u tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je dodala da su "neprincipijelni pokretači antisrpskog poduhvata" bili Ruanda i Nemačka koja je tokom Drugog svetskog rata izvršila najveći genocid u istoriji čovečanstva.

"Rusija je zajedno sa istomišljenicima pokušala da urazumi autore antisrpske ideje. Zapadnjaci nisu hteli da slušaju ni nas, ni Srbe. Štetne posledice ostaju njima na savesti", upozorila je Zaharova.

Generalna skupština UN usvojila je 23. maja rezoluciju kojom se 11. jul određuje kao datum za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike