Ko je SNS igrač? Đilas ili Savo? Isplivali dokazi da SNS skuplja potpise za Manojlovića na Vračaru!?

22.05.2024

18:07

0

Brojni opozicioni nalozi na društvenim mrežama dele video snimke prikupljanja potpisa liste "Kreni-promeni" Save Manojlovića, na kojima se jasno vide aktivisti Srpske napredne stranke

Ko je SNS igrač? Đilas ili Savo? Isplivali dokazi da SNS skuplja potpise za Manojlovića na Vračaru!?
Copyright Antonnio Ahel/ATA Images

Do izbora je ostalo manje od dve nedelje a sukobi u prozapadnoj opoziciji se ne smiruju. Naprotiv, u toku je pravi mali rat između Dragana Đilasa i Save Manojlovića, a svaki od njih dvojice za drugog tvrdi da je "Vučićev igrač".

Nakon što mu je oborena lista na Vračaru, Manojlović je na svojim nalozima na društvenim mrežama za to direktno optužio vođu SSP-a.

- Kontaktirali smo predstavnike CRTE povodom vesti da su oborili listu "Kreni-promeni" na Vračaru. Crta se ne bavi kontrolorima izbora na opštinskom nivou, iako se njihov advokat nalazi na listi saradnika. Iza obaranja liste stoji Dragan Đilas - naveo je Manojlović.

Usledio je ekspresni odgovor Đilasa i nova optužba na račun vođe "Kreni-promeni" da je "ispostava službe" i da se na njegovoj listi nalaze fantomski kandidati:

- Razumem da mu je služba dala nalog da ruši Đilasa, a ne Vučića i da je celu svoju kampanju usmerio na mene - napisao je Đilas.

Ko je sve dao potpis za listu Save Manojlovića?

A onda je drama otišla i korak dalje. Brojni opozicioni nalozi na društvenim mrežama dele video snimke prikupljanja potpisa liste "Kreni-promeni" Save Manojlovića, na kojima se jasno vide aktivisti Srpske napredne stranke. Time, kako kažu, pokazuju nedvosmislene dokaze da je Srpska napredna stranka pomogla Manojlovićevoj listi da skupi potpise, ali čak i to nije bilo dovoljno da bi lista bila podneta u skladu sa zakonom.

Na jednom od snimaka se čak vidi i zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Vračar - Vlada Pavlović.

Printscreen
 

- Ovaj sedi sa crvenim patikama i naočarima što stoji u redu je SNS-ovac Vlada Pavlović. On je zamenik predsednika skupštine Vračara. Ako ovo nije dokaz da je Savo Vučićev potrčko i plaćenik koji razbija pravu opoziciju, ja ne znam šta je - navodi se u jednom od komentara na društvenim mrežama.

Pored toga, Đilasovi sledbenici dele i imena poznatih članova Srpske napredne stranke koji su svoj potpis dali listi "Kreni-promeni".

- Pazite sad ovo! Savinoj listi na Vračaru su potpise dali Dijana Batrićević (odbornik i kandidat za narodnog poslanika SNS), Vlada Pavlović (zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Vračar, isto SNS), Dunja Žarić (član OIK ispred SNS) i odbornici SNS: Tanja Dmitrović, Džezabela Jevtić, Milan Mićović, Suzana Otašević, Dragan Protić i Irena Timotijević!!! E sad vi meni recite zašto bi naprednjaci potpisivali za Kreni-promeni?! Savo, provaljen si - navodi se u komentaru.

SNS skupljao potpise za Savu Manojlovića i u drugim gradovima?

Prema tvrdnjama opozicije, postojao je dogovor između SNS i Save Manojlovića. S obzirom da vladajućoj stranci nije odgovaralo da "Kreni-promeni" bojkotuje izbore, a kako oni nisu bili u stanju da skupe potpise sami, dogovorili su se da članovi SNS-a pruže podršku Manojlovićevoj listi. Zbog toga su mnogi od njih, od kojih su neki čak i odbornici SNS-a, dobili naređenje da daju svoj potpis listi "Kreni-promeni".

Ipak, kako kažu iz opozicije, Vračar je mala opština i tu se svi poznaju. Opozicionari koji podržavaju bojkot su primetili poznata lica iz SNS-a u redu ispred prostorija Manojlovićevog pokreta, a među njima je bio čak i zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Vračar Vlada Pavlović.

Da stvar bude gora, opozicija sada tvrdi da dogovor između SNS-a i Save Manojlovića nije postignut samo u Beogradu, nego i u drugim gradovima i opštinama gde je "Kreni-promeni" imao problema sa prikupljanjem potpisa. Kako kažu, za tako nešto imaju i dokaze.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu poništio je rešenje Izborne komisije Vračar o proglašenju izborne liste broj devet "Dr Savo Manojlović – I ja sam Vračar – Kreni- Promeni" za izbore za odbornike Skupštine opštine Vračar. 

Kako je precizirano u presudi tog suda, objavljenoj na sajtu Republičke izborne komisije, usvaja se žalba Vladimira Tupanjca, koji je inače aktivista CRTE, na rešenje o proglašenju izborne liste "Kreni-Promeni".

U žalbi se između ostalog, navodi da u pobijenom rešenju kojim je proglašena ta izborna lista, nije navedeno koliko je podneto pravno valjanih izjava birača koji podržavaju listu što je navedeno u poništenom rešenju, u kom je navedeno da postoji 370 izjava, što je nedovoljan broj jer je neophodno 600. 

Takođe je nesumnjivo utvrđeno da ova lista ne ispunjava zakonom propisan minimum od 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola od ukupnog broja predloženih kandidata, navodi se u odluci suda.

Sud u obrazloženju navodi i da predloženi kandidati sa ove izborne liste Milica Pijanović i Ana Grubin, ne mogu biti odbornici u Skupštini opštine Vračar, odnosno ne mogu vršiti izborno pravo na teritoriji te opštine, jer su promenile prebivalište nakon 2. jula 2023. godine, odnosno na taj dan nisu imale prebivalište na teritoriji Vračara, pa samim tim u skladu sa  izmenama i  dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, ne mogu biti upisane u deo biračkog spiska koji se vodi za navedenu opštinu, a što je preduslov za vršenje izbornog prava na toj opštini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike