Napadi su dosledni i organizovani: Povodom kamenovanja škole u Gojbulji oglasila se Kancelarija za KiM

21.05.2024

13:01

0

Ovakvi i slični napadi, koji su gotovo svakodnevni, posledica su antisrpske politike Aljbina Kurtija, saopštila je Kancelarija za KiM

Napadi su dosledni i organizovani: Povodom kamenovanja škole u Gojbulji oglasila se Kancelarija za KiM
Ilustracija - Copyright Kancelarija za KiM

Gađanje kamenicama Osnovne škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu, a ovakvi i slični napadi, koji su gotovo svakodnevni, posledica su antisrpske politike Aljbina Kurtija, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako navode, ovo nije prvi napad na Osnovnu školu "21. novembar" u Gojbulji.

"Ista grupa albanskih mladića, koja je sinoć kamenovala školu, činila je to u proteklom periodu dva do tri puta godišnje, pri čemu su obijali vrata, lomili stakla i ispisivali pogrdne grafite na školi. Iako su policija, Kfor i Euleks uvek bili uredno obaveštavani o napadima na školu, a snimci na kamerama zabeležili vinovnike incidenta, izgrednici do danas nisu sakcionisani", poručuju iz Kancelarije.

Ističu da je jasno da su napadi dosledni i organizovani.

"Jasno je da ekstremisti dosledno i organizovano napadaju ustanove koje simbolišu institucionalno prisustvo Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a ovo je posebno osetljivo pitanje, jer se radi o objektu koji pohađaju deca. Naglašavamo da kamenovanje Osnovne škole u Gojbulji sasvim sigurno nije bezopasan izgred, već planirana akcija, koja ima za cilj ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje srpskog stanovništva", poručuje se u saopštenju.

Zaključuju da i s obzirom da ovaj incident pokazuje da je na Kosovu trajno uspostavljen naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti, šalju apel međunarodnoj misiji.

"Budući da taj sistem zagovara mržnju prema svemu što je srpsko, što Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne samo podržava nego i podstiče, apelujemo na međunarodne misije da pojačaju aktivnosti i preduzmu vidljive i odlučne korake, kako bi se osigurala bezbednost Srba i srpskih institucija i sprečilo nasilje", zaključuju iz Kancelarije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike