Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti

18.05.2024

17:02

0

Vesić je u ime premijera Miloša Vučevića, Vlade Srbije i u svoje lično ime čestitao Fakultetu tehničkih nauka proslavu jubileja, navodeći da se doba u kome živimo karakteriše kao doba konstantnog i dinamičnog razvoja novih tehnologija

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Svečanom akademijom danas je obeleženo 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, a tom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da je ovo doba u kojem profesija inženjera nikada nije bila cenjenija, kao i da će u budućnosti za inženjere i mlade naučnike biti mnogo više posla.

Vesić je naveo da su studenti i profesori tog fakulteta uključeni u velike projekte Ministarstva građevinarstva.

“Sa njima radimo na razvoju brzih pruga i modernizaciji postojećih auto-puteva, a u budućnosti, zahvaljujuci programu 'Skok u budućnost - Srbija 2027' predsednika Aleksandra Vučića oni će imati još više posla", rekao je Vesić, saopštilo je resorno ministarstvo.

Naveo je da će postojeći auto-putevi biti pretvoreni u pametne i da će se na njima proizvoditi struja preko solarnih panela, kao i da će se modernizovati železnica.

"Radićemo zajedno na tome da Srbija postane bolje mesto za život svih i to nećemo uspeti bez učešća naše naučne zajednice jer naši inženjeri, oni koji se obrazuju na ovom fakultetu daju i davaće u budućnosti značajan doprinos u razvoju Srbije u budućnosti, a kako drugačije u zemlji koja je dala Teslu i Pupina", rekao je Vesić.

Vesić je u ime premijera Miloša Vučevića, Vlade Srbije i u svoje lično ime čestitao Fakultetu tehničkih nauka proslavu jubileja, navodeći da se doba u kome živimo karakteriše kao doba konstantnog i dinamičnog razvoja novih tehnologija.

R.Z./ATAImages
 

Ovo je doba kada tehnologije iz korena menjaju principe svakodnevnog funkcionisanja i pojedinca i čitavog društva. Pokretačku snagu doba u kome živimo upravo čine fakulteti tehničkih nauka koji predstvljaju ključnu snagu ekonomskog i društvenog razvoja", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, naša zemlja ima bogatu tradiciju tehničkih nauka a naši inženjeri danas na globalnom tržištu radne snage važe za visokokvalitetne, stručne i inovativne, što potvrđuje i kvalitet rada naših institucija i fakulteta.

Istakao je da Srbija ulazi u novi investicioni ciklus koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić pod nazivom "Skok u budućnost - Srbija 2027".

" To je ciklus koji podrazumeva velike investicije u razvoj i modernizaciju naše drumske i železničke infrastrukture, vodnog i vazdušnog saobraćaja, komunalne infrastrukture i ono na šta smo posebno ponosni to je da će 2027. godine Srbija biti domaćin svetske izložbe EXPO 2027 i te godine ćemo biti centar poslovnog sveta", rekao je on.

Istakao je da Novi Sad pre 25 godina nije imao nijedan most dok danas ima tri a grade se i dva nova i počinje izgradnja još jednog.

Vesić je rekao da će do oktobra 2026. godine biti završen Fruškogorski koridor sa novim Petrovaradinskim mostom a da će most u nastavku Bulevara Evrope biti završen do kraja 2026. godine.

Dodao je da će do kraja ove godine biti puštena u saobraćaj brza pruga od Novog Sada do Subotice.

Istakao je saradnju resornog ministarstva sa fakultetima i studentima i podsetio na stručnu praksu koju studenti imaju u ministarstvu i nadležnim preduzećima.

"Veoma sam zadovoljan i srećan što je više od 100 studenata prošlo tu stručnu praksu a ubuduće ćemo insisitrati na tome da se omogući da studenti koji prođu praksu mogu da se zaposle kako u ministarstvu tako i u našim preduzećima mimo kvota na osnovu kojih se dozvoljava zapošljavanje u upravi", rekao je Vesić.

Podsetio je da je ministarstvo koje vodi omogućilo studentima da odlaze na stručnu praksu u Kinu i najavio da će to biti prošireno i na SAD i Francusku gde će  kompanije koje rade u Srbiji na velikim infrastrukturnim projektima omogućiti da naši studenti stiču iskustva na tim velikim projektima koji se rade u drugim zemljama.

Kada je reč o studentima iz Novog Sada, Vesić je rekao da će oni imati još jedan dodatak u stručnoj praksi u odnosu na studente iz Beograda jer će za njih vožnja brzim vozom "Soko" biti besplatna i imaće besplatne troškove boravka u Beogradu ako budu morali da deo stručne prakse obavljaju u Beogradu.

Vršilac dužnosti dekana FTN u Novom Sadu Boris Dumnić je rekao da na ovom  fakultetu studira skoro 17.500 studenata.

"Želimo da odlučno nastavimo da težimo izvrsnosti u svakom segmentu našeg rada", rekao je Dumnić i dodao da će nastaviti da neguju saradnju unutar, kao i izvan Fakulteta tehničkih nauka sa svim institucijama i ustanovama sa kojima sarađuju.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Branko Markoski, predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić i episkop mohački g. Damaskin, vikar episkopa bačkog.

Dodeljene su i povelje, a među njima i Povelja za uspešnu saradnju i izuzetan doprinos razvoju Fakulteta tehničkih nauka Vladi Srbije, koju je u ime vlade primio ministar Vesić.

Prikazan je i kratak film o Fakultetu tehničkih nauka i održan prigodan muzički program.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike