"Onima koji bi da proguraju rezoluciju o genocidu u Srebrenici odgovara smrt Radovana Karadžića": Ćerka iznela nove detalje o stanju oca

12.04.2024

09:50

0

Autor: 24sedam

Prema njenim rečima nikakva terapija niti dijagnostičke metode vezane za zdravstveno stanje njengo oca nisu sprovedene u zatvoru

"Onima koji bi da proguraju rezoluciju o genocidu u Srebrenici odgovara smrt Radovana Karadžića": Ćerka iznela nove detalje o stanju oca
Radovan Karadžić u Hagu - Copyright Profimedia

Nekadašnji lider Srba i Republike Srpske Radovan Karadžić životno je ugrožen u zatvoru gde izdržava kaznu izrečenu od strane Haškog tribunala.

- Izložen je fizičkom i psihičkom maltretiranju od strane stražara i ne veruje da će doživeti ponedeljak - kaže njegova ćerka Sonja Karadžić Jovićević.

Prema njenim rečima nikakva terapija niti dijagnostičke metode vezane za zdravstveno stanje Radovana Karadžića nisu sprovedene u zatvoru. Nego je on "od oka" lečen.

- Nema nikakve sumnje da oni žele da Radovan Karadžić umre u zatvoru, rekla je Sonja Karadžić Jovičević u intervjuu za Jutjub kanal "Razgovori sa Zlojutrom".

Navodi da je sudija iz Haga tražio Radovana Karadžića kao ratni plen, sa željom da ga smesti na ostrvo u Velikoj Britaniji, koje praktično geografski pripada kanalu La manš. 

- On je danas prepušten sam sebi, nema ko, ali i neće niko da mu pomogne. Žele ga mrtvog -  rekla je ona.

Kako je navela svima onima koji vrše pritiske na Republiku Srpsku, što onima koji bi na neki način da ponovo proguraju rezoluciju o genocidu u Srebrenici odgovara smrt Radovana Karadžića. Jer, kako tvrdi jedan takav svedok ne treba da živi i on je svestan toga.

- On me je u bolovima nazvao i rekao da neće dočekati živ ponedeljak. Rekao mi je da ne obaveštavam medije i da ne mogu ništa da uradim, već mi je rekao: "Samo se moli Bogu". U tom momentu sam shvatila da ne mogu da budem poslušna ćerka - rekla je ona i dodala:

- Oduziman mu je jastuk, dušek, oduzimana mu je radna stolica. Pod konstantnim je fizičkim i psihičkim maltretiranjem od strane čuvara i to mi je i on rekao. Smrt Radovana Karadžića i Ratka Mladića za mnoge dušebrižnike značila bi i početak kraja Republike Srpske, to je neupitno.

Kako ističe za nju i njenu porodicu, što se tiče svog ovog maltretiranja rat još nije gotov.

Radovan Karadžić/Profimedia
 

- Holbruk je napravio svojevrstan aneks ugovora sa Karadžićem u kome kaže da Radovana Karadžića treba likvidirati pre nego što dođe u Hag. Njegova prva reakcija bila je da mu je žao što Haški tribunal nema smrtnu kaznu - navodi Karadžićeva ćerka.

Na pitanje da li je znala da je David Dabić zapravo Radovan Karadžić ona odgovara da joj je nuđeno 5 miliona dolara da izda oca.

- On je uhapšen 18. jula uveče, objavljeno je tek u ponedeljak. Ta tri dana bio je u podrumu BIA. Oni su njega - Dabića pratili misleći da je deo Zemunskog klana - rekla je ona.

Sonja je prenela poslednju poruku oca Srbima i Republici Srpskoj:

- Ništa se ne brinite, Bog zna šta smo sve prošli. Nemojte da se sekirate. Živite najbolje što možete. Čuvajte svoje. Čuvajte Republiku Srpsku, jer mi drugu zemlju nemamo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike