Sastanak predsednika Vučića i Makrona donosi desetine milijardi evra Srbiji: Jedna od važnijih poseta u poslednje tri decenije!

04.04.2024

21:35

0

Ukoliko dođe do realizacije svih planiranih ugovora, ovaj aprilski događaj u Parizu označiće početak nove ere

Sastanak predsednika Vučića i Makrona donosi desetine milijardi evra Srbiji: Jedna od važnijih poseta u poslednje tri decenije!
Copyright Instagram printscreen/ buducnostsrbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 8. aprila boraviće u Parizu, gde će se sastati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Ovaj susret Vučića s njegovim francuskim kolegom od izuzetne je važnosti za Srbiju i u strateškom smislu jedna od najvažnijih poseta u poslednjih 35 godina. Pored očiglednog političkog značaja, ovaj sastanak će imati i ogromnu ekonomsku težinu, merenu desetinama milijardi evra.

Ukoliko dođe do realizacije svih planiranih ugovora, ovaj aprilski događaj u Parizu označiće početak nove ere kako u odnosima Srbije i Francuske, tako i u nastavku ekonomskog prosperiteta naše zemlje, saznaje Kurir.

- Naš tim s predsednikom Vučićem na čelu odlično se spremio kako bi, između ostalog, doprineo i da se još brže promeni ekonomska slika Srbije i u evropskim, a ne samo regionalnim okvirima, gde smo lideri i gde i dalje ostvarujemo fantastične rezultate. Predsednik će biti dočekan uz najviše državne počasti i to je samo delić onoga što će ukazati koliko Makron ceni svog srpskog kolegu i koliko je i Francuskoj stvaranje strateškog partnerstva sa Srbijom izuzetno važno. Ovaj susret pokrenuće i niz sastanaka u različitim oblastima, a vrednost svih ugovora, kada do njihove realizacije dođe, iznosi više desetina milijardi evra - navodi izvor Kurira iz vrha države.

Ključne teme

Izvor ističe da neke od ključnih tema o kojima će se razgovarati jesu nuklearna energija, namenska industrija, postrojenja za prečišćavanje vode, gejming industrija, stočna proizvodnja, obrazovanje, zdravstvo i drugo.

- Nuklearna energija je izuzetno važna tema za nas, o čemu je u više navrata govorio i sam predsednik. U planu je i da s francuskim kompanijama radimo na izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode. Tim postrojenjem bi u narednih 10 do 20 godina upravljali Francuzi, koji su lideri u toj oblasti. Plan je i saradnja u oblasti podizanja stočne proizvodnje - dodaje on.

Vučić o sastanku

Instagram/buducnostsrbijeav
 

Inače, šef države najavio je juče na vanrednoj sednici Vlade da će se sastati s Makronom 8. aprila, uz podsećanje da je prethodno s njim imao čak 19 sastanaka, a da će ovaj biti strateški i jedan od najvažnijih dosad. Kako je predsednik izjavio, očekuju se veliki razgovori s Makronom. Kaže da su se obe strane pripremile i da će se teme ticati raznih oblasti, a da će s njim u Pariz ići i ministar finansija Siniša Mali.

- Jedna od tema je namenska industrija i saradnja naših namenskih industrija. Srbija neće nijednu svoju fabriku (namensku) da proda nekome i da taj neko ima 50 odsto ili više od 50 odsto učešća u akcijama. Naša vojna industrija mora da poraste tri puta u narednom periodu - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će u okviru te teme razgovarati i o kupovini "rafala", ali i drugih instrumenata.

Kako je najavio, biće ubrzana i saradnja o pitanju helikoptera "erbas". Istakao je da će jedna od tema razgovora biti i nuklearna energija, ali da je neophodno pripremiti zakonske okvire za to.

- Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila. Ona 70 odsto struje dobije iz nuklearne energije. Oni su spaseni što se toga tiče. Želim samo da znate da ćemo mi do 2050. godine četiri puta više električne energije da trošimo nego danas. Mi nikakvu šansu nemamo. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. A rešavanje tog problema jedino je moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki - rekao je Vučić.

Rekao je i da će se u Francuskoj razgovarati o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, gejming industriji, automobilima i proizvodnji baterija, inovacijama, startapovima i izgradnji i upravljanju postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

- Ono što je za nas važno, Kinezi i Francuzi su jedini sposobni za ono što je naš cilj, a to je da za Ekspo 2027. imamo leteći taksi i leteće automobile u Beogradu, i to će biti jedna od tema - rekao je on.

Pored toga, naveo je i da bi u našim školama moglo biti više francuskog jezika, a dodatno će se razgovarati i o temama iz zdravstva, tačnije o onkologiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike