Nakon pet godina od uvođenja, na Kosovu ukinut porez na građevinske blokove iz centralne Srbije

29.07.2021

21:32

0

Mera, koja je doneta doneta jula 2016. godine, nije bila oročena na pet godina, ali je rok zakonski propisan

Nakon pet godina od uvođenja, na Kosovu ukinut porez na građevinske blokove iz centralne Srbije
Copyright Rozeta Hajdari, Youtube printscreen

Nakon pet godina od kada je uveden, porez na građevinske blokove iz centralne Srbije je ukinut, prenose kosovski mediji.

Naime, ministarka trgovine u privremenim prištinskim institucijama Rozeta Hajdari obrazložila je ovaj potez činjenicom da je istekla antidamping mera uvedena pre pet godina, a odluka o ukidanju je doneta 7. jula.

Kako navode iz carine, antidamping mera, koja je doneta doneta jula 2016. godine, nije bila oročena na pet godina, ali je rok zakonski propisan.

-Odluka iz jula 2016. godine nije precizirala rok od 5 godina kako je predviđeno Zakonom. Nedavno je Odeljenje za trgovinu, na osnovu pravnog tumačenja Pravnog odeljenja pri Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine, posebno člana 46, stav 2. i člana 47. stav 5, 6. i 7. Zakona o antidamping merama i kompenzacionim merama, a nakon konsultacija sa Komisijom za procenu posebnih dažbina na uvoz, zaključilo da Odluku o antidamping zaštitnoj meri za standard blokove 19k19k25, koji se uvoze iz Srbije, treba ukinuti, navode iz carine.

Prema članu 46, stav 2 Zakona o antidamping merama, “svaka antidamping ili kompenzaciona obaveza oročena je na najviše pet godina”, prenosi Kosovo onlajn.

Podsećanja radi, za blokovsku robu iz Republike Srbije je jula 2016. godine uvedena privremena mera, taksa od 2 centa po jedinici proizvoda, što poskupljuje blokovsku robu za 12 odsto.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike