Predsednik Vučić doneo odluku: Beogradski izbori 2. juna!

10.03.2024

20:01

0

Autor: 24sedam

Lista "Srbija ne sme da stane" ima većinu koja je dovoljna za formiranje Skupštine, ali i Vlade Republike Srbije - rekao je predsednik

Predsednik Vučić doneo odluku: Beogradski izbori 2. juna!
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je večeras sastanak sa liderima vladajuće koalicije.

Sastanak je završen, a kako je ranije najavljeno, na njemu je trebalo da se donesu važne odluke u vezi sa organizovanjem lokalnih izbora, funkcionisanjem Narodne skupštine i buduće izvršne vlasti, kako bi se što pre završili svi izborni ciklusi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se, nakon sastanka, građanima i saopštio sve važne odluke koje su donete.

- Mi smo započeli proces konstituisanja organa vlasti posle uspešno okončanih izbora, 17. decembra. Održao sam konsultacije sa svim političkim listama koje su učestvovale na izborima, a koje su to želele. Tri liste nisu želele to, ali svi ostali su razgovarali. Lista "Srbija ne sme da stane" ima većinu koja je dovoljna za formiranje Skupštine, ali i Vlade Republike Srbije - rekao je predsednik na početku obraćanja.

Tanjug/Video
 

- Srbija se, zbog dešavanja na istoku, nalazi pod jasnim pritiskom. U takvim uslovima, razumljivo je da pojedine zemlje i preko svojih predstavnika pokušavaju da utiču na dešavanja unutar naše zemlje, međutim, večeras ću vas možda iznenaditi o ovome o čemu ću govoriti. Pozvao sam večeras na razgovor one koji su izrazili želju da razgovaraju i one koji predstavljaju većinu. Večeras na ovom sastanku, kada govorimo o predstojećim zadacima, jasno je da ćemo ići na konstituisanje parlamenta, tako da će sednica koja je zakazana za sutra biti odložena za sedam dana. Ja sam napravio jednu grešku, i rekao sam da izbori najkasnije mogu da budu okončani 5. maja, na Vaskrs, računajući da svi što pre žele da se to završi. Većina onih sa kojima sam razgovarao je za to da se beogradski izbori održe 28. aprila - objasnio je predsednik.

Beogradski izbori

- Beogradski izbori će biti raspisani do 3. aprila, a biće održani 2. juna, a sada ću vam objasniti zašto sam doneo takvu odluku. Ovo je moja želja, ovde se postavljam kao predsednik Republike. Ja sam ponosni član SNS i pomoći ću im za svake izbore. Smatram da je za zemlju bitno da smirimo strasti, ma koliko glupi i sumanuti razlozi ovih drugih bili, važno je da imamo izbore za koje će na kraju svi reći, da, to je taj rezultat. Rekao sam vladajućoj koaliciji, bolje da časno izgubimo izbore, nego da upiru prst u nas kako smo izabrali datum koji njima ne odgovara, pošto valjda putuju ili šta već rade. Još jedna važna stvar, pozivam ljude u Ministarstvu unutrašnjih poslova da kontrolišu promene prebivališta na teritoriji grada Beograda, sve do zaključivanja spiska. Ja mislim da je potrebno da, ko god pobedi, da posle toga imamo stabilnost i da završimo sve priče. Imaćemo mnogo problema i veoma je važno da se preporuke ODIHR poštuju. Što se mog ličnog stava tiče, mislim da sam ovim pokazao da mi želimo i da mnogo više poštujemo demokratiju nego oni koji su bili pre nas. Moramo svi da se posvetimo, da radimo i da pre 1. aprila izađemo sa novim predsednikom Vlade. Znam da će mnogi da kažu "popustio si" i tako to, ali najviše volim na kraju kada se sve završi da vidim rezultat. Ovaj datum je bila moja molba, moja želja. Mislim da je ovo razumno i lekovito za naše društvo, dobili su čak i datum koji su tražili, kao u fontani želja. Opet mogu da vam kažem, zna narod sve i u Beogradu, a to ćete da vidite 2. juna. Svejedno, ko god da pobedi, kao predsednik Republike će mu čestitati.

Tanjug/Video
 

Predsednik je na kraju obraćanja odgovarao na pitanja novinara.

Novinarka Tanjuga postavila je pitanje kako komentariše izjave iz pokreta "Kreni-promeni", da on manipuliše mladima koji žele da se vrate u Srbiju.

- Što se toga tiče ima nešto što je tačno i nešto što je laž. Ono što je tačno jeste da je 1.400 evra prosečna plata, i to je ono što obezbeđujemo, i na nivou Srbije cele će biti ta cifra 2027. godine. Brže nam se vraćaju visoko obrazovani i stručni ljudi. Kažete, postoje neki drugi razlozi, a kolika je plata bila u njegovo vreme, prosečna plata 329 evra. A danas je nama, u decembru 812 evra, dakle 850 evra u martu mesecu. Zar to nije nada tim ljudima koji hoće da se vrate? Da li je vladavina prava kada na Vidovdan izručujete predsednika Srbije? Nije vam vladavina prava kada vas pustimo da dva sata lomite zgradu Skupštine i mi nećemo da vas pipnemo. Ja sam veoma optimističan po tom pitanju i očekujem sve veći broj povratnika.

Tanjug/Sava Radovanović
 

O tvrdnjama da Srbija "glumi mini Rusiju"

- Postoji mantra u regionu svih kojima nikada nijedna Srbija nije dovoljno mala, da bi oni takvom Srbijom bili zadovoljni. Zbog čega je to tako? Razlog je prost, Srbija je danas 50 posto ekonomije sa Zapadnog Balkana. Srbija je 62 posto ta koja privlači strane direktne investicije. Pošto je takva Srbija postala i zemlja koja trenutno ima i najveće prosečne plate u regionu, onda im je takva Srbija trn u oku. Takvu Srbiju je potrebno srušiti najstrašnijim lažima. Za dve godine objavljeno je više od 10.000 tekstova o tome kako ćemo mi nekoga da napadnemo, kako smo mi "mali Rusi". Dva su razloga za to,  prvi pokušavaju da nas oslabe, a drugi, pa polaze od sebe. Zato što bi oni to radili po naređenju. Ne mogu da nauče da smo mi samostalna, slobodna i slobodarska zemlja i zemlja koja ne sluša nikoga. To nam pričaju političke bitange sa zapada, pričaju nam o teritorijalnom integritetu Srbije oni koji su nama ugrozili teritorijalni integritet. Nismo mi bili stranci na KiM, nego ste vi bili stranci na celoj našoj teritoriji. Nismo mi ti koji su ušli na teritoriju tuđe zemlje, vi ste to uradili. I šta ja imam da kažem na te prozivke. A ti Marko Đuriću video si se sa tim i tim. Nisam ga ja ni pitao da li je ustao od svog stola kako bi se pozdravio sa Milanom Radoičićem, ili je sedeo sa njim. Ništa ga nisam pitao, a vi odmah krećete. A hvalite one koji idu na grob policajcu Jašariju. Sve je izokrenuto u ovoj zemlji. Sve. Srbija kada se naoružava naoružava se da bi čuvala svoje ime i prezime, da razni patuljci ne bi pomislili da mogu da uzimaju našu teritoriju.

Tanjug/Sava Radovanović
 

O pretnjama Aide Ćorović da predsednika Srbije treba ubiti

- Aida Ćorović je rekla da ću ja na kraju da budem ubijen. Onda je rekla kako smo mi pokušali da je kupimo, kada ju je moja savetnica pozvala pošto smo hteli da joj pomognemo kada se javno žalila da nema od čega da živi. To da hoćete da me ubijete, nikako da sprovedete u delo, požurite sa tim pošto ću vas pobediti ponovo. Što se tiče tog odnosa sa kriminalcima, primetili ste da ih puštam,  a onda ću da izađem sa podacima da vidite o čemu se tu radi. Ja sam stara čekalica, pa ćete da vidite. Što se tiče kriminala, znaju oni kako bi oni sarađivali sa kriminalcima,  polaze prvo znači od sebe. Ja ne krijem svoje odluke, ali se trudim da svaka odluka bude u interesu svih građana Srbije i svih građana Beograda. Bukvalno smo vikali jedni na druge, onako kako se to nije dogodilo u poslednje dve godine i opet smo večeras došli do zajedničkog rešenja. Stvarno mislite da predsednik Srbije ide i druži se malo sa kriminalcima, ja nemam Viber, a ne Skaj ili Signal i ne znam ni ja šta već. Baš mi je Aida nešto važna da bi trebalo da je ućutkamo. Pa, svi nas napadaju danima, i sad mi njoj kao da dajemo pare, sad treba Topalko da pobedi na Evroviziji da nas ne bi napadao - zaključio je predsednik.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike