Dačić: Spremni smo da nastavimo saradnju sa SNS i sa Vučićem

04.03.2024

12:15

0

Na pitanje novinara da li su predložili kandidata za mandatara, Dačić je rekao da nisu

Dačić: Spremni smo da nastavimo saradnju sa SNS i sa Vučićem
Ivica Dačić - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije", Ivica Dačić, izjavio je danas da je ta lista spremna za nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da će u narednim nedeljama uslediti konstituisanje svih državnih organa.

"Postoji spremnost, raspoloženje i rešenost da se napravi ta zajednička koaliciona lista, ali izbori još nisu raspisani, tako da u ovom trenutku, to je naša zajednička ideja sa Srpskom naprednom strankom", rekao je Dačić novinarima posle razgovora kod predsednika Vučića u okviru konsultacija o mandataru za sastav nove vlade.

Objasnio je da su to koalicione izborne liste kao i da svaka stranka zadržava svoj politički identitet sa idejom stvaranja, prema rečima Dačića, šireg fronta pokreta u narednom periodu.

"Razgovor koji potvrđuje ono što smo prethodnih meseci govorili, a to je da smo obostrano zainteresovani za dalji nastavak naše saradnje i da ćemo učestvovati u formiranju parlamentarne većine", rekao je Dačić.

O kandidatu za mandatara

Na pitanje novinara da li su predložili kandidata za mandatara, Dačić je rekao da nisu i dodao je da će kandidata za mandatara predložiti stranka koja je dobila najveći broj glasova.

"Mi smo već više puta govorili, a i danas ponovili da smo ponosni na sve dobre rezultate koje smo zajedno ostvarili od 2012. godine i da smatramo da je za razvoj i budućnost Srbije od vitalnog značaja da sačuvamo političku stabilnost, jer je to preduslov za odbranu državnog nacionalnog interesa, ali i da ostvarimo ciljeve razvoja", rekao je Dačić.

Dodao je da se u Beogradu vidi da ako nema političke stabilnosti, mnogo vremena će odlaziti na stvari koje imaju sporedan značaj.

"Kada je reč o Beogradu, o izborima, sve zavisi od toga kakva je politička situacija i koliko frontova postoji. Ako vi sada imate s jedne strane grupisanje najvećeg dela opozicionog stranaka oko jedne liste, normalno je da postoje razgovori oko toga da stranke koje čine parlamentarnu većinu, stranke koje dele te vrednosne poglede, koje dele te ciljeve, upravo u interesu objedinjavanja svih snaga i stvaranja što šireg nekog fronta, normalno je da će postojati koalicija između stranaka koja čine parlamentarnu većinu i to je osnovni razlog", rekao je on.

Podsetio je i da je on to predlagao još pre dve-tri godine kada su bili održani parlamentarni izbori, jer je to, prema njegovoj oceni, dobro rešenje kako se ne bi gubili glasovi na pojedinačne izborne liste.

Dačić je naveo da ih je predsednik upoznao sa aktuelnom političkom situacijom, ali i spoljnopolitičkim aspektima, pritiscima na Srbiju, ekonomskim pitanjima i pitanjima daljeg razvoja. Vučić će kasnije danas održati konsultacije sa predstavnicima liste okupljene oko Srpske napredne stranke.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike