Đilas optužuje vlast za ono što je sam radio: Izveštaj ODIHR o izborima 2012. dokazao krađu, zastrašivanje birača i otimanje medija (FOTO)

29.02.2024

12:45

0

Poređenje izveštaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za izbore iz 2012. i 2023. godine razobličilo laži NATO opozicije

Đilas optužuje vlast za ono što je sam radio: Izveštaj ODIHR o izborima 2012. dokazao krađu, zastrašivanje birača i otimanje medija (FOTO)
Copyright Antonio Ahel/ATA Images/YouTube

U vrtlogu političkih tenzija i nasilja NATO opozicije koji su obeležili izborni proces 2023. godine u Srbiji, izlazak izveštaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) služi kao jasan pokazatelj da su optužbe na račun izbornog procesa od strane tajkunske opozicije neutemeljene. 

Povratak u 2012. godinu, kada su Đilasovci bili na vlasti, otkriva pravu sliku o tome kako su vladali i sprovodili izborni proces, stavljajući njihove aktuelne napade u kontekst istorijskih činjenica.

Izveštaj ODIHR-a iz 2012.: Ogledalo mračne prošlosti NATO opozicije

Izveštaj ODIHR-a iz 2012. godine otkriva skandaloznu sliku izbornog procesa pod Đilasovim režimom.

Printscreen/YouTube
 

 

Prakse poput glasanja fantomskih birača, onemogućavanje uvida u biračke spiskove čak i za međunarodne posmatrače, zastrašivanje birača, zloupotreba državnih resursa i kontrola nad medijima samo su neki od elemenata koji su ugrozili integritet i fer plej izbora.

BIRAČKI SPISAK I FANTOMSKI BIRAČI


ODIHR je 2012. utvrdio postojanje velikog broja glasova od strane lica koja nisu bila registrovana u biračkim spiskovima. Vlasti su, suprotno uputstvima RIK-a, onemogućile pristup biračkim spiskovima svima, uključujući i posmatrače ODIHR-a.  Što se može videti na fotografiji samog izveštaja:

 

YouTube

 

ZASTRAŠIVANJE BIRAČA I ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU

U svom izveštaju, ODIHR je naveo da su tadašnje  vlasti tokom izborne kampanje vršile zastrašivanje birača i nepravilno koristile sredstva iz državnog budžeta Srbije. Ove aktivnosti su obuhvatale zloupotrebu novca poreznih obveznika za kampanjske svrhe.

YouTube
 

ŽUTI MEDIJSKI MRAK!
JAVNI SERVIS, PRIVATNI MEDIJI I RRA BILI POD KONTROLOM ĐILASA

ODIHR je u svom izveštaju ukazao na to da su javni servis RTS, privatni mediji, kao i Regulatorno telo za elektronske medije (RRA, danas poznato kao REM), bili pod snažnom kontrolom vlasti tokom Đilasove ere, što je bilo omogućeno ekonomskim pritiscima koje je vlast vršila na medije.

Đilasova kontrola je dovela do izrazito pristrasnog izveštavanja, sa 70% izveštaja koji su prikazivali vlast u pozitivnom svetlu, dok je samo 1% izveštaja bilo kritički nastrojeno. Pored toga, vlast Dragan Đilasa je sprečila ODIHR da efikasno obavlja svoje dužnosti tako što nije dozvolila njihovim posmatračima da prate rad RRA tokom izborne kampanje i da imaju uvid u pritužbe upućene na račun izveštavanja medija, čime je dodatno ograničena transparentnost i nepristrasnost medijskog praćenja izbora.

 

Printscreen/YouTube
 

 

Sve ukupno takvo ponašanje iz 2012. godine ne samo da je kršilo demokratske standarde, već je i direktno ugrožavalo osnovna prava građana Srbije na slobodan i pravedan izbor.

Izborni proces 2023.: Činjenice govore

Nasuprot tome, izveštaj ODIHR-a za 2023. godinu predstavlja izbore sprovedene transparentno, fer i u skladu sa demokratskim principima.

Implementacija preporuka iz prethodnih izveštaja, tehnički dobro vođeni proces, i širok izbor političkih alternativa koje su bile ponuđene biračima, sve to ukazuje na značajno unapređenje izbornog procesa.

Pored toga, smanjenje broja preporuka za dalje poboljšanje je jasan pokazatelj napretka koji je Srbija ostvarila u jačanju svojih demokratskih institucija i procedura.

Đilasovci u svetlu prošlosti i sadašnjosti

Dok Đilasovci pokušavaju da diskredituju izborni proces 2023. godine, istorijski podaci iz 2012. godine govore sami za sebe.

Ironija je što su upravo oni, kada su bili na vlasti, sprovodili prakse za koje danas lažno optužuju . Ova činjenica dodatno potvrđuje da su njihovi napadi politički motivisani a ne da su  zasnovani na stvarnim problemima ili nedostacima izbornog procesa.


"U laži su kratke noge" 

Upravo ova poslovica koja opisuje trenutnu situaciju u kojoj se Đilasovci nalaze. 

Pokušaji da se diskredituje transparentan i fer izborni proces 2023. godine padaju u vodu, posebno kada se uporede sa činjenicama iz 2012. godine, koje jasno pokazuju kako su puleni tadašnje vlasti, predvođeni tajkunom Đilasom sprovodile izbore. 

Ovaj kontrast između prošlosti i sadašnjosti ne samo da demantuje optužbe na račun trenutnog izbornog procesa, već i potvrđuje značajan napredak koji je Srbija ostvarila na putu ka jačanju demokratije i poštovanju principa fer i slobodnih izbora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike