Masovni egzodus Albanaca sa Kosova i Metohije: Kupuje se karta u jednom pravcu, odlaze lekari, nastavnici, građevinci, učenici...

27.02.2024

16:37

0

Osim što ih je zadesio masovni egzodus građana, najviše im odlaze lekari, nastavnici, građevinci, a počeli su da beže i učenici

Masovni egzodus Albanaca sa Kosova i Metohije: Kupuje se karta u jednom pravcu, odlaze lekari, nastavnici, građevinci, učenici...
Ilustracija - Copyright Profimedia

Albanci su toliko dugo priželjkivali da lažna država dobije viznu liberalizaciju, a sada zbog toga ne mogu da prestanu da kukaju… 

Naime, osim što ih je zadesio masovni egzodus građana, najviše im odlaze lekari, nastavnici, građevinci, a počeli su da beže i učenici, vizna liberalizacija im je uticala i na pad privrede, a ugrožen im je ugostititeljski sektor.   

Nakon vizne liberalizacije kafići i restorani na tzv. Kosovu sve su prazniji, promet sve manji, a ekonomisti očekuju da će odlazak građana u inostranstvo najviše da se odrazi u ugostiteljskom sektoru.

Biznismen i vlasnik kompanije "Meka Halal Food" Burim Piraj rekao je da je priliv albanskih turista u zemlјe Evropske unije uticao na pad maloprodaje, kao i na pad posla u gastronomskom sektoru.

Profesor ekonomije Baškim Mustafa je objasnio ekonomski uticaj odlaska građana u inostranstvo. On je rekao da to direktno utiče na privrednu aktivnost privrednih subjekata, pre svega gastronomskih, jer će građani svoj novac trošiti u inostranstvu.

Ono što Albanci žele da sakriju jeste da ogromna većina građana ne koristi viznu liberalizaciju za turistička putovanja, već idu sa željom da pobegnu sa tzv. Kosova.  

Prema podacima Međunarodnog aerodroma Priština, broj putnika posle liberalizacije viza je veoma visok.

Portparolka Valentina Gara saopštila je da je u decembru 2023. godine otputovalo 266.498 putnika, dok je u januaru, nakon liberalizacije viza, otputovalo 287.205 putnika ili prema njenim rečima, 21,9 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

- Decembar 2023. 266.498 putnika, januar 2024. 287.205 ili 21,9 odsto više nego u januaru 2023 - rekla je ona.

Ono što je jako bitno istaći jeste da u ovaj broj ne ulaze podaci sa putovanja građana drugim prevoznim sredstvima. 

Profimedia
 

Da Albanci ne koriste viznu liberalizaciju samo za turistička putovanja, pokazuju i podaci istraživanja po kojima oko 70 odsto mladih želi da pobegne iz lažne države.

Njih 36,7 odsto redovno razmišlja o emigraciji radi mogućnosti zapošljavanja, što ukazuje na snažnu želju ili potrebu da nađu posao van tzv. Kosova. Takođe, još 35 odsto povremeno razmišlja o ovom potezu u zavisnosti od izgleda za zapošljavanje.

Svojevremeno je 600 nastavnika zatražilo neplaćeno odsustvo kako bi otišli. Da je situacija na tzv. Kosovu sve dramatičnija pokazuju i podaci da su stopama svojih učitelja krenuli i učenici koji odlaze.

Naime, kako pišu albanski mediji u Uroševcu je 54 učenika zatražilo da prekine školovanje kako bi sa porodicama napustili lažnu državu, piše Demokracija, napominjući da to izaziva uznemirenost u obrazovnom sistemu. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Alo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike