Počele konsultacije o mandataru, sutra se nastavljaju: Kamberijeva lista i Ruska stranka bile na razgovoru sa Vučićem

26.02.2024

07:14 >> 11:52

0

Konsultacije se održavaju u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu

Počele konsultacije o mandataru, sutra se nastavljaju: Kamberijeva lista i Ruska stranka bile na razgovoru sa Vučićem
Copyright TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviće sutra konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade, a na razgovore su pozvani predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini".

Sastanak sa predstavnicima liste "Savez vojvođanskih Mađara - Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!", predviđen je u 10.30 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Kako je saopštila pres služba predsednika, predstavnici liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", pozvani su na razgovor u 11.45 sati.

Razgovorima sa predstavnicima lista "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" Vučić je danas počeo konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

Podsetimo, Vučić je u utorak najavio da će od ponedeljka, 26. februara krenuti u konsultacije o formiranju vlade u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije i da će obaviti neophodne konsultacije sa svima koji žele da razgovaraju.

- Ja ću od ponedeljka krenuti u konsultacije u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije, dakle verujem da ću tokom sledeće nedelje sa onima koji žele da razgovaraju i da poštuju Ustav i Zakon ove zemlje, jer biće naravno i oni koji će da vam napišu pet saopštenja i deset izjava zašto neće da dolaze na razgovore. Sa svima koji žele da razgovaraju, obaviću neophodne konsultacije i posle toga ću biti spreman da odredim mandatara - rekao je Vučić.

 

Kako je predviđeno Ustavom, predsednik predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi izbor Vlade. Posle izbora 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo cenzus.

Pored predstavnika Srpske napredne stranke, koja je osvojila i najviše, 129 poslaničkih mandata na izborima 17. decembra, na Andrićev venac će sigurno doći i predstavnici Socijalističke partije Srbije, koja ima 18 mandata. Zamenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović rekla je ranije za Tanjug da očekuju poziv i da će na konsultacije ići predsednik (stranke) Ivica Dačić. -

Očekujemo i spremni smo na razgovor o budućoj saradnji i prioritetnim pitanjima koja su od vitalnog značaja za građane i državu Srbiju - rekla je Paunović.

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je za Tanjug da će oni ići na razgovore kada stigne pozivnica i da će se, kako je najavio, oglasiti posle konsultacija.

Siniša Ljepojević sa liste "Mi - glas iz naroda", koja se u međuvremenu podelila, odgovorio je da ne zna ko će ići na konsultacije.

Od predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" stižu poruke da oni neće ići na konsultacije kod predsednika Vučića, jer smatraju da je njihovo učešće, kako je rekao Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana, u ovom trenutku besmisleno.

Sa druge strane, najavljuju da će naredne sedmice članovi koalicije SPN ići u Brisel, gde će se, kako su rekli, sastati sa predstavnicima Evropske komisije od koje se očekuje da pokrene istragu povodom izbora u Srbiji. Na razgovore neće ići ni predstavnici koalicije NADA, što je za Tanjug potvrdio predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

24sedam/Goran Sivački
 

Prema Zakonu o predsedniku, predsednik predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade kad god se bira nova Vlada. Predsednik Republike dužan je da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade. Prema Ustavu, kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Kandidat za predsednika Vlade parlamentu iznosi program Vlade i predlaže njen sastav. Narodna skupština istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade. Narodna skupština odlučuje o izboru Vlade u celini, a za nju treba da glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a mandat joj teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom. Vladu bira Narodna skupština posle svakog konstituisanja, na predlog kandidata za predsednika Vlade. Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Posle decembarskih izbora u parlament koji čini 250 poslanika ušlo je deset lista: Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane - 129, Srbija protiv nasilja - 65, Ivica Dačić - premijer Srbije - 18, Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - 13 poslaničkih mandata, Mi - glas iz naroda takođe 13, Savez vojvođanskih Mađara - 6, Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu, Stranke pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - dva, SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin - dva, Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi jedan, kao i Ruska stranka - Slobodan Nikolić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike