Srpske diplomate u Vašingtonu postigle veliki uspeh: Ovo je tim ambasade Srbije u SAD, predvođen Markom Đurićem

22.02.2024

12:06

0

Srpski kokus nikada nije bio brojniji, a privredno i ekonomsko povezivanje Amerike i Srbije nikada jače

Srpske diplomate u Vašingtonu postigle veliki uspeh: Ovo je tim ambasade Srbije u SAD, predvođen Markom Đurićem
Marko Đurić - Copyright RTS/Printscreen

Srpske diplomate u Vašingtonu, predvođene amabasadorom Markom Đurićem za nešto više od tri godine postigle su veliki uspeh - srpski kokus nikada nije bio brojniji, a privredno i ekonomsko povezivanje Amerike i Srbije nikada jače. 

Ovo je tim Ambasade Srbije u SAD

Zamenik ambasadora u Vašingtonu, zadužen za održavanje kontakata sa Stejt departmentom i Savetom za nacionalnu bezbednost, Vladimir Marić ističe da je u vreme mandata ambasadora Marka Đurića u SAD postignut jedan proboj u više domena.

- Jedan domen je politička saradnja, posebno u Kongresu. Mi sad imamo situaciju da se kongresmeni sami izjašnjavaju pozitivno o nekim dešavanjima u našem regionu, u Srbiji. Ekonomska saradnja i sa dijasporom, to su neke oblasti gde je ostvaren veliki napredak ostvaren - rekao je Marić.

Za ekonomsko povezivanje zadužen je ministar savetnik, Dušan Kozarev koji kaže da je zadatak ambasade da se omoguće prirodni i spontani tokovi.

- Da se firme koje imaju objektivne potrebe na jednoj i na drugoj strani nađu i povežu, da stvorimo uslove da mogu međusobno da sarađuju i niz aktivnosti preduzetih na tom planu u prethodnom periodu - poput uspostavljanja srpsko-američkog poslovnog foruma, koji čine firme iz obe zemlje, više studijskih poseta predstavnika privreda Srbije i SAD, apsolutno tu pomaže i Er Srbija - objašnjava Kozarev.

Za saradnju sa kongresom u ambasadi Srbije zadužena je Tijana Borisavljević čiji je glavni posao da održava kontakte sa predstavnicima tog tela.

- Pitanje Kosova jeste tema kojoj posvećujemo značajan deo svog vremena i usmereni smo u velikoj meri na približavanje naših stavova i objašnjavanje čitave situacije u vezi sa tematikom KiM, položaja Srba i dinamike dijaloga - kaže Borisavljević i dodaje da svakodnevno razgovaraju sa članovima Kongresa na tu temu. 

Pixabay
 

Kako kaže, kongresmenima pokušava da približi naše stavove, da ih približi našim interesima, da ih animira da koriste instrumente koji su njima dostupni da izvrše pritisak na administraciju i američku javnost po pitanju KiM.

- Mi zaista pokušavamo da ne budemo zemlja jednog pitanja ili jednog problema i da im predstavimo i neke druge oblasti u kojima postoji značajna mogućnost za saradnju, a te oblasti nisu malobrojne - rekla je Borisavljević.

U ambasadi Srbije kažu i da se trude da budu spona između naših građana koji žive u Americi i institucija u matici, a prvi savetnik ambasadora Radomir Ilić kaće da je okupljanje naše dijaspore visoko na listi prioriteta.

- Ambasador Marko Đurić je dao ideju da uspostavimo projekat jačanje veza. To je način kako da gradimo nove mostove između Srba u Americi i naše zemlje Srbije - kaže Ilić.

Podseća da su za sada sprovedene dve kampanje - "Uzmi srpski pasoš", gde se ambasada trudi da olakša kako da što veći broj naših zemljaka dođe do pasoša i "Zajedno smo jači" koji treba da okupi sva srpska udruženja u SAD i da ta udruženja počnu da deluju pod jednim krovom.

- Takođe okupljamo Srbe i na konferencijama. Konferencije Jačanje veza smo imali dve - jednu koja se bavila prosvetom, naukom kulturom i druga, koja se bavila Kosovom i Metohijom - kaže Ilić. 

Instagram_markodjuric.srb
 

Stojan Arežina, koji je u Americi duže od dve decenije i koji je u ambasadu došao da podnese zahtev za pasoš, kaže da je procedura završena u razumnom roku i da je naišao na otvorena vrata našeg konzulata.

- Republika Srbija je moja zemlja, moja država, igrom slučaja ja sam iz jedne od bivših republika Jugoslavije, a Srbiju sam uvek smatrao svojom zemljom, tako da to je glavni razlog - rekao je Arežina. 

Srbija konačno ima svoju zgradu ambasade i najlepšu rezidenciju - dom srpskog lobija

Dodatni podstrek srpskim diplomatama daje činjenica da prvi put od raspada Jugoslavije, Srbija ima svoju zgradu ambasade u Vašingtonu, koja se nalazi na manje od kilometar od Bele kuće, a koja je nekada pripadala američkom državnom sekretaru i dobitniku Nobelove nagrade za mir Eliju Rutu.

Osim zgrade ambasade, Srbija je za manje od dve godine od ruševina sagradila jednu od najlepših rezidencija u Vašingtonu, a radi se o zgradi koju je je tokom četrdesetih godina 20. veka kupio kralj Petar Drugi Karađorđević i koja je bila potpuno zapuštena. Danas je to prema rečima ambasadora Đurića - dom srpskog lobija u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike