Tajkunski mediji bi da vrate žuti medijski mrak u Srbiju: Traže da se kazni TV Prva zbog intervjua?!

18.02.2024

21:26

0

Tajkunski mediji danas su, po ko zna koji put, dokazali da žele medijski mrak u Srbiji. Pritisak na novinare i medije, zastrašivanje i pretnja kaznama, u cilju sprečavanja predsednika Vučića po svaku cenu da se obrati naciji i kaže istinu!

Tajkunski mediji bi da vrate žuti medijski mrak u Srbiju: Traže da se kazni TV Prva zbog intervjua?!
Copyright Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Tajkunski portal N1 danas je prešao sve granice slobodnog i nezavisnog novinarstva.

Odmah nakon intervjua koji je na televiziji "Prva" imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, oglasili su se i preneli stav "Biroa za društvena istraživanja" (BIRODI).

Birodi je, kako je preneo tajkunski portal, zatražio danas od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da pokrene postupak protiv televizije "Prva" i to zbog intervjua sa predsednikom Srbije.

A zašto? Zato što voditeljka intervjua nije postavila pitanja koja su vezana za njihove navodne analize izbornog procesa.

To ih je toliko pogodilo da su morali hitno da zahtevaju da se televizija "Prva" kazni?!

Potpuno je jasno da je ovo još jedan od načina na koji tajkunski opozicioni mediji pritiskaju novinare i medije i ne dozvoljavaju im da slobodno i nezavisno rade svoj posao.

Dakle, prema njihovom mišljenju novinar ili voditelj nemaju prava na svoje mišljenje, nemaju prava da oni vode intervju, već, po njima, to treba da im diriguju ovi opozicioni mediji ili neke tzv. organizacije.

Voleli bi Šolakovi mediji i opozicija da se  svi u ovoj zemlji ponašaju pristrasno kako to rade tajkunske N1 i Nova S.

ŠTA JE USTVARI PROBLEM

Problem su izgubljeni izbori.

Problem je što se na legitiman način - izbornom voljom građana ne može na mesto predsednika Srbije.

Možda bi se moglo, ukoliko bi se samom predsedniku ZABRANILO da govori, da obaveštava naciju o stvarnom stanju u državi, o napretku, prosperitetu, planovima za budućnost.

Smeta im Vučić zato što je napravio jaku, stabilnu i uspešnu državu.

Smeta im Vučić jer govori istinu.

To je problem.

Ukoliko bi se Vučiću zabranilo da demantuje laži koje svakodnevno plasiraju upravo ove tajkunske televizije, nadaju se da bi narod Srbije možda poverovao u sve ono što oni plasiraju kao istinu.

Samo, reči su reči, a dela su ono što isti taj narod vidi, na čemu je zahvalan.

Dela vladavine žutih smo imali priliku da vidimo, zato je uzaludan svaki pokušaj obmanjivanja javnosti, kao i svaka pretnja i bilo kakav pritisak na medije i novinare pojedinačno.

Jasno je svakome da su medijske slobode jedan od osnovnih uslova za demokratsko društvo. Jasno je svakome, ali verovatno nije jasno pojedinim NVO organizacijama povezanim sa opozicijom koje bi da nas vrate u period od 2000. do 2012. godine kada je Srbijom vladao žuti medijski mrak. Dakle, hoće da se vrate u kontrolu najbanalnijih stvari, a da ne pričamo o onim krupnijim za koje svaki dan imamo primere baš na ovim tajkunskim medijima.

U period kada mediji nisu smeli da objave ni fotografiju pojedinih političkih čelnika ukoliko oni nisu ispali lepo na njoj. Kada bi se čak i to desilo, taj politički čelnik bi odmah reagovao da se fotografija ispravi. Da ne pričamo o cenzuri koja je tada bila jedini sinonim za "slobodno" novinarstvo.

Bilo bi, doduše, jako interesantno videti kako bi ovakav / sličan zahtev prošao na tajkuniskim medijima? Ili, još bolje, napraviti analizu intervjua političara koji gostuju na tim televizijama. Postoji li tamo "drugo mišljenje" i da li bi autor, voditelj, novinar koji vodi intervju sa bilo kojim opozicionim liderom uvrstio među svoja pitanja i pitanja nekih organizacija koje nisu na njihovom platnom spisku. 

Uostalom, ko sme i može da zahteva, naređuje ili se meša bilo kom novinaru u to kako će da vodi intervju?

Posebna drskost je zahtevanje da se bilo koji novinar KAZNI jer nije uzeo tokom intervjua "sugestiju" NVO organizacije.

Apsurdno da nije ni vredno polemike.

Ili ipak jeste?

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike