Vučić u Minhenu sa delegacijom američkih senatora: "Ponovio sam veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na KiM!"

17.02.2024

10:06

0

Drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije predsednik Vučić sastaće se sa Markusom Zederom, predsednikom Vlade Bavarske i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem

Vučić u Minhenu sa delegacijom američkih senatora:  "Ponovio sam veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na KiM!"
Predsednik na sastanku sa delegacijom američkih senatora - Copyright Instagram_buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom američkih senatora na čelu sa senatorkom Džin Šahin, članicom Odbora za spoljnopolitičke odnose Senata i predsedavajućom pododbora za Evropu.

- Dug, otvoren i sadržajan razgovor sa senatorima Šahin, Riketsom i Krisom Marfijem. Istakao sam da je česta komunikacija između Srbije i SAD, kao izuzetno važnog partnera naše zemlje, od ključnog značaja u jačanju veza između naših zemalja i rešavanju ključnih pitanja od zajedničkog interesa - istakao je predsednik i dodao:

- Ponovio sam veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ističući važnost zaštite njihovih interesa i uslova za normalan život, pogotovo imajući u vidu i poslednji potez Prištine koja je ukinula dinar kao legitimno sredstvo plaćanja, čime je na bezobziran način ugrožena egzistencija srpskog stanovništva. Naglasio sam potrebu za nastavkom dijaloga u cilju rešavanja sve jačih pritisaka sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod na KiM i zahvalio na podršci SAD u pronalaženju mirnog i održivog rešenja ovog pitanja.

 

 

Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, pitanjima regionalne stabilnosti i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o jačanju ekonomske saradnje i investicijama u velike projekte koje Srbija pokreće u sklopu EXPO2027.

Zahvalio sam SAD na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu, kao i našem opredeljenju da nastavimo sveobuhvatni razvoj zemlje u svim oblastima - napisao je prdsednik na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije predsednik Vučić sastaće se sa Markusom Zederom, predsednikom Vlade Bavarske i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem.

U planu su i sastanci sa predsedavajućm Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Janom Borgom, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike