Predsednik Vučić u Nišu na prikazu naoružanja: Ulažemo 300 miliona evra u proizvode domaće industrije (VIDEO)

14.02.2024

13:47 >> 15:41

0

Građani će moći da vide deo najsavremenijih sredstva naoružanja i vojne opreme kojima raspolaže Vojska Srbije

Predsednik Vučić u Nišu na prikazu naoružanja: Ulažemo 300 miliona evra u proizvode domaće industrije (VIDEO)
Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave, povodom Sretenja, praznika Dana državnosti. Građani će moći da vide deo najsavremenijih sredstva naoružanja i vojne opreme kojima raspolaže Vojska Srbije

Prikazu prisustvuju potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Predsednik se našalio na početku obilazeći izloženu opremu da uprkos modernizaciji vojske dronovima, načelnik generalštaba najviše veruje u tenkove.

-Ništa nisi zauzeo, dok to nije zauzeo tenk, preneo je Vučić reči Mojsilovića.

Tanjug
 

 

Porazgovarao je sa 25-godišnjim vojnikom iz Beograda i tom prilikom istakao da je neophodno na puškama napraviti transparentne okvire kako bi vojnici videli koliko im je metaka ostalo.

Obilazeći prikazano naoružanje, predsedniku Srbije prilazili su građani koji su želeli da ga pozdrave, a jedno dete sa mamom poručilo mu je da je najbolji predsednik na svetu.

-Imamo Vojno-tehnički institut i Tehničko-opitni centar. Ne može u upotrebu Vojske da uđe nešto što nije prošlo TOC. To su odgovorni, teški ljudi i dobro je da su takvi i može da prođe samo ono što garantuje bezbednost onih koji rukuju oružjem i da ostvaruje rezultate kako piše. 

Istakao je da očekuje da do kraja godine "Tamnava" bude deo Vojske Srbije.

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

 

Predsednik je izjavio da su u toku ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

-Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode, rekao je Vučić tokom obilaska.

Dodao je da se radi i na novoj generaciji artiljerije.

-Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, NORA 70mm, rekao je Vučić.

Tanjug
 

 

- Imate dovoljno delova da napravite više, jer to može da nam bude jedno od najvećih iznenađenja, kazao je Vučić.

- Ovo je veliko pojačanje za vojsku uz našu "Noru". Važno je da napravimo naše... 

-Artiljerija je uz Mojsilovićeve tenkove, majka svih ratova i to se vidi u Ukrajini, artiljerija pobeđuje na frontu. Imamo 24 "nore", imamo 18 pravi se još šest, kada ubacimo "tamnavu"... To su strahovita pojačanja, suštinska pojačanja za našu Vojsku, rekao je Vučić.

-Najviše će stići tzv. točkaši. 

-Glavno pojačanje je sistem "alas", istakao je.

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

 

Kako je objasnio vojnik koji je pucao iz "alasa", pogodio je užareni lim površine metar puta metar na udaljenosti od 22 kilometra.

Predsednik je istakao da je njemu najomiljenija "Nora M-15".

-Kad budemo imali 100 "Nora" u Vojsci, moći ću da kažem da smo pristojno naoružani, ne volim ništa da prepuštam slučaju, moramo da budemo znatno veća snaga da bismo mogli da branimo zemlju, rekao je Vučić.

Pokazana mu je i "Nora A". 

Vučić je podsetio kako je Šolc najavio podizanje nemačke proizvodnje kada je reč o artiljerijskom naoružanju, te da ako oni mogu 200, Srbija može 50 hiljada.

Tanjug
 

 

- Srbija nije nevažna u broju artiljerijskih zrna na evropskom nivou - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da postoje zahtevi da se otvori još 10 fabrika i svi traže municiju.

- Juče je nemački kancelar rekao da mora podići proizvodnju, da sebe da čuva i Ukrajini pomaže. Jedna mala Srbija, 30 hiljada tih ukupno preko 50, pa da probamo da dignemo na 100 hiljada, da se takmičimo. Posao je posao. Nije svaki lep, ali mora da se zarade pare - kazao je Vučić. Istakao je da su naše značajno jeftinije, ali da mnogi smatraju i da je najefikasnije.

- Svi to hoće da kupe - dodao je.

Dok je predsednik obilazio prikazano naoružanje, građani su nestrpljivi bili da mu priđu, pozdrave ga i slikaju se sa njim za uspomenu. 

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

 

Predsednik je istakao da danas imamo takvu protivvazdušnu odbranu da nikada više ne bi mogli kao 1999. godine da nas gađaju.

-Da neko pokušava da provodi agresiju, kao 1999. ne bi mogao tehnički kao onda dok nam ne unište kapacitete. Morali bi krstarećim raketama, ali u vazduhu na 11 kilometara kao onda, to više nije moguće, istakao je Vučić.

-Nije isto nebo, tako se kaže, naglasio je Vučić.

-Stigao je i repelent, dobro oruđe... 

Potpukovnik Obradović je objasnio da je namenjen za detekciju bespilotnih vazduhoplova, cilj je odvraćanje potencijalnog napada neprijateljskog drona u prečniku od 30 kilometara.

Predsednik je pogledao i izložene dronove tipa "komarac" i "komarac2", te je Vučić podsetio da do kraja godine treba da bude proizvedeno 5.000 komada. 

Demonstrirane su i nove uniforme, odela za ekstremne uslove, kišne uniforme, a predsednik je konstatovao da je uniforma izuzetno lagana.

Obraćanje predsednika u Nišu

-Hoću da čestitam pre svega svima praznik. Ovde ste mogli da vidite neka od najmodernijih oruđa Vojske Srbije, da čestitam najveći državni i nacionalni praznik, da se zahalim radnicima u fabrikama, da nastave da proizvode da čuvamo svoju zemlju, država će da čuva vojnu neutralnost, ali i da štiti nebo i čuva građane, imaćemo sposobnosti dovoljno za to, imaćemo dovoljno hrabrih srca. Imamo mnogo da naučimo iz istorije, ali da ne zaboravimo šta je najveća vrednost, a to je sloboda. Nju ne smemo da žrtvujemo i zato sam ponosni predsednik jer mogu da kažem da je Srbija slobodna, rekao je Vučić.

Govoreći o formiranju Pokreta, on je istakao da treba ujediniti ljude bez obzira na različita mišjenja, smatrajući da je to najbolji način kao odgovor svima koji žele da ruše zemlju.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija obeležiće Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije, koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije. 

Građani Srbije moći će da vide prelet avijacije nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom, a helikoptere će imati priliku da na nebu iznad svojih gradova vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike