Srpske i mađarske diplomate pod jednim krovom: Selaković i Sijarto potpisali Memorandum o razumevanju

18.12.2020

08:01 >> 11:40

0

Dvojica ministara potpisaće Memorandum o razumevanju o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništva

Srpske i mađarske diplomate pod jednim krovom: Selaković i Sijarto potpisali Memorandum o razumevanju
Copyright MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković započeo je danas zvaničnu posetu Mađarskoj sastankom sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine te zemlje Peterom Sijartom.

Selaković i Sijarto potpisali su danas u Budimpešti Memorandum o razumevanju o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Selaković je, nakon potpisivanja, istakao da će ovim dokumentom biti omogućeno da srpske i mađarske diplomate borave i rade pod jednim krovom, i poručio da je to odnos vrhunskog poverenja dveju zemalja.

To će, kako je objasnio, omogućiti srpskoj diplomatiji da bude prisutna u onim državama u kojima Mađarska ima diplomatsko-konzularna predstavništva, a mađarskoj diplomatiji da bude prisutna tamo gde imamo svoje ambasade, a oni nemaju.

On je izrazio nadu da će uskoro, na šestoj zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske, biti potpisan prvi aneks koji će omogućiti sprovođenje tog memoranduma.
Tokom dana, Selaković će imati sastanak i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

pročitajte još

Selakovih će posetiti i sedište Dunavske komisije gde će imati susret sa novim rukovodstvom te međunarodne organizacije dunavskih zemalja.

Tokom boravka u Mađarskoj, ministar Selaković sastaće se i s predstavnicima Saveza Srba u Mađarskoj i srpske nacionalne manjine u mađarskom parlamentu, a predviđena je i poseta srpskoj obrazovnoj instituciji “Nikola Tesla“ u Budimpešti.

Ministar Selaković će posetiti i sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve u Sentandreji, gde će se sastati sa vladikom budimskim Lukijanom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike