Đurić: Beogradski spomenik Menora u plamenu spomenik posvećen žrtvama Holokausta

27.01.2024

18:33

0

Njime se obeležava sećanje ne samo na hiljade srpskih Jevreja, već i na milione jevrejskih i nejevrejskih žrtava ubijenih i proganjanih širom Evrope - napisao je on

Đurić: Beogradski spomenik Menora u plamenu spomenik posvećen žrtvama Holokausta
Marko Đurić - Copyright FOTO: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić podsetio je danas povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta da je jedan od spomenika posvećen tom tragičnom događaju "Menora u plamenu" koji je izvajao vajar srpsko-jevrejskog porekla koji je preživeo Holokaust Nandor Glid.

- Njime se obeležava sećanje ne samo na hiljade srpskih Jevreja, već i na milione jevrejskih i nejevrejskih žrtava ubijenih i proganjanih širom Evrope u jednom od najtragičnijih i najtmurnijih perioda u svetskoj istoriji - napisao je Đurić na društvenoj mreži X Đurić je uz objavu postavio i fotografiju spomenika.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se od 2005. godine, donošenjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dan kada je 1945. godine oslobođen koncentracioni logor Aušvic- Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je kao dan ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje, zasnovanih na predrasudama.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike