Petković sa ambasadorima o jednostranom potezu Prištine da ukine dinar na KiM

24.01.2024

16:42

0

Ambasadorima preneo argumente kakve bi katastrofalne posledice ukidanje dinara imalo po srpski narod

Petković sa ambasadorima o jednostranom potezu Prištine da ukine dinar na KiM
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je imao veoma produktivan i konstruktivan razgovor u delegaciji EU sa šefovima misija zemalja članica EU povodom jednostrane odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da ukine dinar na Kosovu i Metohiji.

On je na platformi Iks objavio da je ambasadorima preneo, zajedno sa predstavnicima NBS, važne poruke i argumente kakve bi katastrofalne posledice ukidanje dinara imalo po srpski narod.

"Zahvalan diplomatama EU na vremenu koje su odvojili i zainteresovanosti za ovu temu koja Srbima na KiM život znači. Zahvalan i domaćinu, šefu delegacije EU Emanuelu Žiofreu na gostoprimstvu i organizaciji sastanka", napisao je Petković.

 

 

Centralna banka u Prištini saopštila je prošle nedelje da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu na Kosovu i Metohiji, i da ta mera stupa na snagu 1. februara.

Narodna banka Srbije saopštila je ranije da su te jednostrane mere privremenih institucija na Kosovu i Metohiji (KiM) suprotne ne samo elementarnim međunarodnim standardima u oblasti finansija i bankarstva, već i do sada uspostavljenim dogovorima i načinu na koji su se odvijali dinarski gotovinski tokovi već godinama unazad.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike