Složna akcija Srba: Završeno potpisivanje peticije i u Leposaviću

20.01.2024

16:33

0

Za Leposavić neophodno 2.689 potpisa birača

Složna akcija Srba: Završeno potpisivanje peticije i u Leposaviću
Copyright Printscreen/Kosovonline

U Leposaviću je danas završeno prikupljanje potpisa za pokretanje peticije za smenu gradonačelnika, potvrdio je za Tanjug pravnik i jedan od inicijatora Veselin Radović.

On dodaje da je premašen broj potpisa od neophodnih 20 odsto upisanih birača u Leposaviću. U ponedeljak će se znati tačan broj potpisa, kao i da je sve proteklo u najboljem redu.

Podacima koje je CIK dostavio inicijatorima peticije navodi se da je u birački spisak u opštini Leposavić upisan je 13.441 birač, a da bi se peticija pokrenula, neophodno je da je potpiše 20 odsto, odnosno njih 2.689.

Prethodno je završeno prikupljanje potpisa za smenu nelegitimno izabranog gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdila je Sanja Krtinić iz grupe građana koja je inicirala peticiju. Potpisi za smenu nelegitimnih gradonačelnika prikupljaju se i u Zubinom Potoku i Zvečanu.

Na lokalnim izborima održanim u aprilu 2023. u ove četiri opštine na severu KiM sa srpskom većinom za gradonačelnike su izabrani Albanci. Te izbore bojkotovali su Srbi zbog toga što Priština ne poštuje briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore je izašlo svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, odnosno glasačko pravo iskoristilo je 1.567 građana, od kojih 13 Srba. Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike