Ukidanjem dinara ogoljena Kurtijeva namera da protera Srbe!

19.01.2024

17:43

0

Petković je ukazao da se radi o jednoj od najtežih odluka donetih do sada od strane premijera privremenih prištinskih institucija

Ukidanjem dinara ogoljena Kurtijeva namera da protera Srbe!
Aljbin Kurti - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Anke Konrad, koju je informisao o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakavši da Priština nizom jednostranih akata kontinuirano ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva

Petković je naveo i da je ukidanjem dinara potpuno ogoljena nemara Aljbina Kurtija da protera sve Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da su Beograd i srpski narod na KiM veoma zabrinuti zbog najave Prištine da će od 1. februara prekinuti platni promet sa centralnom Srbijom i zabraniti dinar kao sredstvo plaćanja - navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je podvukao da bez finansijske podrške koja stiže iz Beograda, srpski narod ne može da opstane na Kosovu i Metohiji i da je sada potpuno ogoljena namera Aljbina Kurtija da protera sve Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta u pokrajini.

Petković je ukazao da se radi o jednoj od najtežih odluka donetih do sada od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koja za cilj ima egzodus Srba, dodavši da će se Beograd snažno i odlučno suprotstaviti gaženju ljudskih prava našeg naroda.

Direktor Kancelarije za KiM je podsetio da su Priština i lokalne vlasti opstruirali proces za potpisivanje peticije za smenu nelegitimnih i nelegalnih gradonačelnika na severu, što je još jedan vid pritiska na srpski narod, koji vodi  u pravcu destabilizacije na terenu, ali i u regionu.

Bez obzira na pritiske, srpski narod je pokazao jedinstvo i snagu i masovno se odazvao pozivu Beograda za potpisivanje peticije.

Po rečima Petkovića kršenje ljudskih prava se ogleda i u činjenici  da građani Kosova i Metohije koji poseduju srpske pasoše, izdate od strane Koordinacione uprave u Beogradu, još uvek nemaju odobrenu viznu liberalizaciju, iako je Evropska komisija pokazala razumevanje po ovom pitanju.

Petković  je zaključio da je Beograd svih ovih godina dosledno i iskreno bio opredeljen za dijalog i pronalaženje prostora za srpsko-albansko pomirenje, međutim, činjenica da i pored neodgovornog igranja sa teško uspostavljenim mirom Priština nastavlja sa politikom eskalacije i urušavanja dijaloga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike