Predsednik Vučić u knjizi utisaka: Srbija i Rusija će graditi još bolje odnose (FOTO)

10.01.2024

11:31

0

"Prijateljstvo dva naroda ne možete stavljati po strani u teškim vremenima. Ako to uradite, onda to nije prijateljstvo"

Predsednik Vučić u knjizi utisaka: Srbija i Rusija će graditi još bolje odnose (FOTO)
Aleksandar Vučić se upisuje u knjigu utisaka - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upisao se danas  u knjigu utisaka u Ruskom domu i u poruci izrazio uverenje da će Srbija i Rusija imati snage da u budućnosti grade još bolje odnose.


"Srećan sam što sam imao priliku da posetim Ruski dom i saznam mnogo o kulturi naših ruskih prijatelja i potvrdim tradicionalno i čvrsto prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda. Uveren sam da ćemo u budućnosti imati snage da gradimo još bolje odnose. Želim vam uspeh u radu", napisao je predsednik Srbije.

Vučić je tokom posete posebno istakao saradnju dve zemlje u oblasti kulture i naglasio da ima i lični odnos prema Ruskom domu, jer je, kako je rekao tu dolazio kao dečak.

"Kada sam imao pet-šest godina, moj otac inače, iskreni veliki rusofil me dovodio. Crtani filmovi koje su Rusi pravili su bili stvarno najkvalitetniji i najbolji", rekao je on.

Naglasio je da je gledao i druge filmove i da prati i ruske medije i ruske televizije, jer kod nas, kako je rekao, može sve da se gleda.

"Ovde kod nas mogu da se gledaju i ruski i beloruski i kanali sa Zapada i zaista može sve da se gleda", naglasio je on.

Vučić rekao da se prijateljstvo između Srbije i Rusije ne može stavljati po strani čak ni u teškim vremenim, kao i da izuzetno ceni rusku kulturu, istučići divljenje prema liku i delu Fjodora Dostojevskog.
Tanjug/Vladimir Sporčić
 

 


"Izuzetno cenim rusku kulturu. Kad kažem kultura, mislim i na književnost, slikarstvo, vajarstvo. Ne spadam u one koji će reći da Dostojevskog vole najviše, a Dostojevskog cenim najviše od svih svetskih pisaca, na njemu sam vaspitavan", rekao je Vučić i dodao da su Braća Karamazovi posebni zapisi.

Kako je naveo, on nije jedan od onih koji će se diviti ruskoj kulturi, a prezirati rusku politiku.
"Naše je da poštujemo naše prijatelje", rekao je Vučić.

Na pitanje šta misli kako će se tumačiti njegova poseta Ruskom domu, predsednik je rekao da se pravo prijateljstvo poznaje u teškim vremenima.

"Prijateljstvo dva naroda ne možete stavljati po strani u teškim vremenima. Ako to uradite, onda to nije prijateljstvo", rekao je Vučić.

 


Predsednik je tokom posete dobio sliku Ruskog doma na poklon, a uučeni su mu knjiga i članska karta biblioteke.

Vučića su u Ruskom domu dočekali direktor Jevgenij Baranov i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko sa kojima je odgledao i   istorijski film o Rusiji i Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike