Odalović: Potezi Kurtija su hod po ivici žileta

09.08.2021

10:01 >> 10:29

0

Odalović je rekao da Kurti pravi grešku za greškom

Odalović: Potezi Kurtija su hod po ivici žileta
Copyright Veljko Odalović, Youtube printscreen

Aljbin Kurti se ponaša neracionalno i upada u novi avanturizam – izjavio je  predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, uz ocenu da su potezi premijera privremenih prištinskih institucija hod po ivici žileta i da će podrška Zapada, koju je imao, biti sve manja.

Odalović je za TV Pink rekao da Kurti pravi grešku za greškom i podseća da je prvo “napao” Briselski sporazum pokušavajući da ga blokira i negira, a da je sada udario i na Vašingtonski sporazum, koji odbija da sprovede.

pročitajte još

– Kurti upada u ozbiljan avanturizam, a pitanje je da li ga neko podstiče i podržava. Čini mi se da mnogo poteza sam povlači. Videćemo da li će ga dozvati pameti oni koji su ga podržali po drugi put. Prvi put se nije dozvao pameti – rekao je Odalović.

Dodao je da bi SAD trebalo da kontrolišu Kurtijevu najavu da će ponovo uvesti reciprocitet Beogradu. To vidi kao potez pred lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, uz konstataciju da Kurti pokušava da ukrade rat Ramušu Haradinaju.

– Mnogo je kratko vreme do izbora da bi Kurti mogao da izdrži pad, a pašće jer nije tipični predstavnik prištinske ekstremne politike. Sa Haradinajem i Tačijem je i moglo da se razgovara, rešavala su se neka pitanja, ali Kurti je neracionalan – kazao je Odalović.

Na pitanje da li Kurti dobija pordšku Berlina ili Vašingtona, Odalović je rekao je glavni “glasnogovornik” američke politike na Balkanu bila Velika Britanija i da se njen uticaj na Kosovu video kroz Samit zemalja Zapadnog Balkana, na kojem su učestvovali predstavnici privremenih institicija, u Londonu 2018. godine, kada su, kaže, određene teme stavljene u agendu Briselskog sporazuma.

– U Londonu se prvi put tema nestalih lica našla na Samitu zemalja Zapadnog Balkana i potpisana je deklaracija, na koju je potpis stavila i Priština. Međutim, Priština beži od te teme i u Briselu i u Vašingtonu, a to je tema kroz koju bi moglo najviše da se uradi ka normalizaciji stanja i poboljšanju odnosa – naveo je Odalović.

Komentarišući Kurtijeve optužbe da se albanski premijer Edi Rama okreće Istoku i Srbiji, zbog pristupanja Otvorenom Balkanu, Odalović kaže da su i Rama i (Zoran) Zaev tu odluku doneli u interesu svojih zemalja, a ne zbog drugih, i da niko nema pravo da ih optužuje da to rade iz drugog motiva.

Dodao je da Priština nije u stanju da sagleda kakve bi benefite imala od priključenja toj inicijativi.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike