Premijerka Brnabić posetila Lebane: Nastavićemo da razvijamo sve delove Srbije kako bi svi građani živeli bolje

20.12.2023

12:58

0

Predsednicu Vlade je dočekao veliki broj građana kojima je zahvalila na podršci

Premijerka Brnabić posetila Lebane: Nastavićemo da razvijamo sve delove Srbije kako bi svi građani živeli bolje
Copyright FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas radove na rekonstrukciji hotela "Caričin grad" i poručila da će država nastaviti da razvija svaki kraj naše zemlje kako bi svi građani živeli bolje.

Premijerku je dočekao veliki broj građana kojima je zahvalila na podršci.

- Hvala vam na podršci koju ste pružili 17. decembra, nastavićemo da radimo kako bi svaki kraj naše zemlje bio razvijen i kako bi svi građani živeli bolje - poručila je premijerka Brnabić tokom posete opštini Lebane.

Ona će kasnije obići i istoimeni arheološki lokalitet.

Vrednost radova na izgradnji hotela "Caričin grad" je oko 200 miliona dinara. Hotel se nalazi u centru opštine, na slivu reke Jablanice, privatizovan je krajem 2004. godine, i u potpunosti ruiniran.

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Stavljanje u funkciju ovog objekta je od vitalnog interesa za dalji razvoj opštine Lebane, kao i celog Jablaničkog i Topličkog okruga, posebno imajući u vidu blizinu arheološkog nalazišta Caričin grad.

Nakon obilaska radova, Brnabićeva će obići i lokalitet Caričin grad, gde je u toku izgradnja vizitorskog centra.

Premijerka je početak radova obeležila prethodnom posetom, 26. avgusta ove godine, a otvaranje se očekuje u februaru 2024. godine, kada će se omogućiti svim posetiocima da vide sveobuhvatnu prezentaciju ovog izuzetnog kulturnog nasleđa. 

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Vrednost projekta je 194 miliona dinara, a finansira ga Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preko Programa integralnog razvoja.

Ovo je četvrti put da je premijerka u poseti ovoj lokaciji. 

 

Inače, Ministarstvo kulture i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na lokalitetu Caričin grad sprovode projekat od 2023 do 2025. godine u iznosu od 365.406.000 dinara. 

Osnovni cilj projekta je da obezbedi zaštitu arheološkog nalazišta Caričin grad od daljeg propadanja i omogući da se ono sačuva za budućnost. 

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Caričin grad (Justiniana Prima) predstavlja jedan od najbolje sačuvanih ranovizantijskih gradova, klasifikovan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju. Podigao ga je vizantijski car Justinijan I u 6. veku. 

Republika Srbija započela je proces upisa Caričinog grada na Uneskovu Listu svetske baštine 2010. godine, stavljanjem na preliminarnu listu. 

Svoje tajne ovaj grad i dalje čuva, ali ih i nesebično deli već 110 godina, koliko arheološka iskopavanja traju od 1912.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike