Izborni rezultati u Srbiji: Uživo praćenje putem RIK-ove veb-prezentacije

17.12.2023

21:27

0

Dinamika osvežavanja podataka biće na svakih pet minuta, a rezultati će biti dostupni za teritoriju Srbije i pet njenih regiona

Izborni rezultati u Srbiji: Uživo praćenje putem RIK-ove veb-prezentacije
RIK - Copyright rik.parlament.gov.rs

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije (RIK), saopštio je danas da će građani Srbije moći uživo da prate izborne rezultate na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima putem ekrana u holu RIK-a i na njihovoj veb-prezentaciji.

Na konferenciji za novinare, Dimitrijević je objasnio da će se prvo prebrojavati glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne. Podaci o broju glasova po izbornim listama, trenutnom procentu obrađenih biračkih mesta i ukupnom biračkom telu biće prikazani u realnom vremenu, kako za celu Srbiju, tako i za svako biračko mesto pojedinačno. Ovo će biti prvi put da se takav vid praćenja izbornih rezultata primenjuje u Srbiji.

"Dinamika osvežavanja podataka biće na svakih pet minuta, a rezultati će biti dostupni za teritoriju Srbije i pet njenih regiona: Vojvodinu, Šumadiju i zapadnu Srbiju, južnu i istočnu Srbiju, beogradski region i region Kosova i Metohije," naglasio je Dimitrijević.

Dodatno, Dimitrijević je istakao da će proces obrade rezultata biti drugačiji zbog novog zakona. Izuzetak su rezultati sa biračkih mesta u inostranstvu, koji će se i dalje obrađivati u sedištu RIK-a.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

Svi birački odbori imaju obavezu da nakon zatvaranja biračkih mesta, prvo obrade rezultate za parlamentarne izbore, a potom za pokrajinske ili lokalne. "Ovaj postupak čini rad biračkih odbora posebno složenim," dodao je Dimitrijević.

Nakon utvrđivanja rezultata, predsednici biračkih odbora odnose izborni materijal i zapisnike u lokalne opštinske ili gradske izborne komisije. Prilikom primopredaje, materijal se skenira i objavljuje na RIK-ovoj veb prezentaciji, uz kontrolu logičko-računske ispravnosti upisanih rezultata.

Konačni rezultati izbora biće objavljeni u roku od 96 sati, a podaci o ukupnoj izlaznosti birača biće saopšteni najkasnije 24 sata nakon zatvaranja biračkih mesta.

Rezultate izbora 2023. pratite uživo na našem portalu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike