Birališta se uskoro zatvaraju! Evo ko ima pravo da glasa i posle 20 časova

17.12.2023

19:31

0

Pravila izbora u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju, često propisuju da se biračko mesto zatvara tačno u zakazano vreme, u ovom slučaju u 20 časova

Birališta se uskoro zatvaraju! Evo ko ima pravo da glasa i posle 20 časova
Ilustracija - Copyright Katarina Drajic/ATAImages

Danas se održavaju parlamentarni i pokrajinski izbori, kao i izbori za odbornike u 65 lokalnih samouprava među kojima je i Beograd. Biračka mesta otvorena su u sedam sati, a zatvaraju u 20 časova, kada prestaje izborna tišina.

Pravila izbora u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju, često propisuju da se biračko mesto zatvara tačno u zakazano vreme, u ovom slučaju u 20 časova.

Međutim, ukoliko se u trenutku zatvaranja biračkog mesta nalazi veći broj birača koji čekaju u redu da glasaju, praksa je da im se omogući da svoje pravo glasa ostvare.

Dusan Milenkovic/ATAImages
 

Birački odbor je dužan da omogući svim biračima koji su već u redovima ispred biračkog mesta u trenutku zatvaranja da glasaju, bez obzira na zakazano vreme zatvaranja. Ovo se radi kako bi se osiguralo da svi prisutni birači imaju jednaku priliku da ispune svoju građansku dužnost i glasaju za željenog kandidata ili opciju.

Ova praksa ima za cilj da se zaštiti pravo svakog birača i da se omogući što većem broju ljudi da izrazi svoj izbor na izborima, posebno u situacijama kada je interesovanje i učešće birača veoma visoko.

U tom kontekstu, birački odbor bi produžio rad i omogućio bi svim prisutnim biračima u redu ispred biračkog mesta u trenutku zatvaranja da izvrše svoje pravo glasa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike