Državljani Srbije glasaće u 35 zemalja, u četiri već danas!

16.12.2023

12:47

0

Rezulati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati pre završetka glasanja u Srbiji

Državljani Srbije glasaće u 35 zemalja, u četiri već danas!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na izborima zakazanim za 17. decembar imaće priliku da glasaju u 35 zemalja na 81 biračkom mestu, a zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugaliji i Ujedinjenom Kraljevstvu glasaće već danas.

Republička izborna komisija je donela odluku da se zbog razlike u vremenskim zonama u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, od 7.00 do 20 časova, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano 17. decembra u istom periodu.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice. Za narodne poslanike u Skupštini Srbije moći će da glasaju na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu, od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Na severnoameričkom kontintetnu glasaće se na šest mesta, na jednom u Africi i jednom na Novom Zelandu.

U SAD će biti otvorena tri mesta - u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi i to u Vankuveru, Otavi i Torontu. Na Novom Zelandu glasaće se na Vajtklif koledžu u Oklendu, u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi "Morava".

Najviše biračkih mesta, 19 biće otvoreno u BiH, zatim u Nemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.

Više od trećine biračkih mesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.

U BIH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mesta, u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palana i Novom Goraždu. U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.

U Severnoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu. U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.

Srpska dijapora će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu. Po dva biračka mesta biće otvorena i u Rusiji - u Moskvi i Sočiju, Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj - u Stokholmu i Malmeu.

U Italiji će se glasati u Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju.

U Nemačkoj će za glasače biti otvorena mesta u ambasadi u Berlinu i konzulatima u Dizeldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu.

U Austriji će državljani Srbije moći da glasaju na tri izborna mesta u ambasadi u Beču i na po jednom u konzulatima u Lincu i Salzburgu.

U Belgiji će biti otvoreno jedno biračko mesto, kao i u Bugarskoj, Danskoj, na Kipru, Malti, Libanu, Luksemburgu, u Mađarskoj, Portugalu, Norveškoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj, u UAE (Abu Dabi), UK, Finskoj, Holandiji i Španiji.

Rezulati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati pre završetka glasanja u Srbiji.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike