Pogledajte koliko će domaćih i stranih posmatrača pratiti izbore u Srbiji!

16.12.2023

12:33

0

Posmatrači nezavisno prate tok izbora i ne mogu da učestvuju na njima, a da bi se akreditovali za posmatranje izbora, domaći i strani posmatrači morali su da se prijave kod Republičke izborne komisije

Pogledajte koliko će domaćih i stranih posmatrača pratiti izbore u Srbiji!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Izbore u Srbiji sutra će pratiti 5.587 domaćih i stranih posmatrača, a u pitanju je devet domaćih udruženja i 25 međunarodnih organizacija i stranih država.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je u petak da će ove izbore pratiti rekordan broj domaćih i stranih posmatrača.

Kako je naveo, najviše posmatrača, njih 2.508, je iz Crte, zatim slede "Građani na straži", koji imaju 233 posmatrača, CeSID sa 974, "Res Publika" sa 210, zatim "Akademska inicijativa forum" sa 12 posmatrača, "Unija mladih grada Pančeva" sa 137, "Pravac Evropa" sa 813 i "Kreni promeni" sa 223 posmatrača.

Izbore će pratiti i posmatračka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojoj je, kako je ranije najavljeno, 250 posmatrača koji su zaduženi da nagledaju aktivnosti na dan izbora, dok 30 dugoročnih posmatrača prati ceo izborni proces u zemlji.

Pored toga, izbore u Srbiji pratiće i Međunarodna fondacija za izborne sisteme, zatim Parlamentarna skupština OEBS-a, sa oko 75 posmatrača, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Evropski parlament, zatim ambasade Norveške, Švajcarske, Holandije.

Svi posmatrači će imati priliku da u zapisnik o posmatranju izbora po biračkim mestima daju svoje komentare o svim uočenim nepravilnostima.

Posmatrači nezavisno prate tok izbora i ne mogu da učestvuju na njima, a da bi se akreditovali za posmatranje izbora, domaći i strani posmatrači morali su da se prijave kod Republičke izborne komisije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike